Siirry sisältöön

Tehtävä

Tutkimustehtävä välipalalle

Nyt tutkitaan välipaloja.

Toimi näin

Kirjoita taulukon ensimmäiseen sarakkeeseen kaikki eri ruoka-aineet, joita söit viimeksi välipalalla.

Selvitä seuraavaksi mitä eri ruoka-aineet sisältävät. Taulukossa on listattu ruokien eri ominaisuuksia. Kun löydät ominaisuuden, joka kuvastaa syömääsi ruokaa, merkitse rasti ruutuun ruuan ja ominaisuuden risteykseen. Mikäli ruoka ei sisällä jotakin ominaisuutta, jätä ruutu tyhjäksi.

Pohdiskele välipalasi monipuolisuutta:

Täyttääkö se riittävästi kehosi tarpeet?

Täyttyikö joku sarake monella rastilla?

Jäikö joku ominaisuus kenties tyhjäksi? Mikä olisi sellainen ruoka, josta tykkäät ja jolla olisi tämä ominaisuus?

Kesto

Noin 30 minuuttia.

Mitä tarvitset

Oheisen lomakkeen (klikkaa kuvaa) sekä kynän.

 

Info aikuisille

Täysipainoinen välipala antaa puhtia iltapäivään. Energiataso pysyy tasaisena ja nälkä ei kasva liian suureksi, kun vatsa saa täytettä noin 3 tunnin välein. Säännöllinen ateriarytmi edistää myös hammasterveyttä, koska purukalustomme kestää noin 5-6 happohyökkäystä päivässä. Happohyökkäys käynnistyy aina, kun syö tai juo. Vain pelkän veden juonti ei käynnistä happohyökkäystä. Ruokailujen välissä syljen pitää saada rauhassa neutraloida suun happamuus ja palauttaa hampaisiin niistä liuenneet mineraalit.

Välipalasta saa täysipainoisen koostamalla sen kasviksista, kuitupitoisesta täysviljavalmisteesta sekä proteiinilähteestä (kuten maitotuotteet, kananmuna, pähkinät). Hyviä vinkkejä kasvisten käytön lisäämiseksi löytyy RuokaTutka-sivustolta!