
RuokaTutkan koulutuswebinaarit
RuokaTutka järjestää maksuttomia koulutuswebinaareja opettajille ja varhaiskasvatuksen ammattilaisille.
Ilmoittaudu täällä kevään 2025 webinaareihin!
Tiistai 11.2. klo 17.30–19.00: Ravitsemussuositukset päivittyivät! Miten tukea muutosta kasvattajana tai opettajana?
Uudet suomalaiset ravitsemussuositukset julkaistiin marraskuussa 2024. Mikä muuttui? Mikä pysyi ennallaan? Webinaarissa kuulet suositusten keskeiset seikat tiivistetysti. Saat ajatuksia, miten lapsia ja nuoria voi innostaa kohti monipuolisia ja kestäviä ruokatottumuksia. Puhujina suositustyöryhmässä työskennellyt tutkija, ravitsemustieteen dosentti Jelena Meinilä sekä ruokakasvatuksen asiantuntija Henriikka Jussila.
Tarjolla myös käytännön vinkkejä RuokaTutkan maksuttomien materiaalien hyödyntämiseen opetuksessa.
Tilaisuus on suunnattu kaikille kasvatus- ja opetusalalla työskenteleville.
Webinaarin tavoitteet:
- Uudet suomalaiset ravitsemussuositukset pähkinänkuoressa.
- Ajatuksia ja ideoita, miten lapsia ja nuoria voi kannustaa kohti monipuolisia ja kestäviä ruokatottumuksia.
Keskiviikko 12.3. klo 17.30–19.00: Maistuuko? Maun merkitys ruokakasvatuksessa
Miten saada oppilaat syömään monipuolisesti? Ongelma on kouluarjesta tuttu. Voisiko makuun keskittyminen olla avain tähän pulmaan?
Webinaarissa Turun yliopiston elintarvikekehityksen professori Anu Hopia kertoo, miksi maun ja muiden aistimusten merkitystä ei kannata sivuuttaa koulun ruokakasvatuksessa. Tule makumatkalle kuulemaan lisää mausta ja sen merkityksestä. Saat webinaarista myös käytännön vinkit RuokaTutkan maksuttomiin materiaaleihin oppitunneille.
Tilaisuus on suunnattu erityisesti luokanopettajille alakoulussa, mutta muutkin ovat tervetulleita.
Webinaarin tavoitteet:
- Oppia lisää ruoan moniaistisesta kokemuksesta ja sen merkityksestä
- Uusia ideoita ruokakokemuksen käsittelyyn koulun ruokakasvatuksessa
Keskiviikko 9.4. klo 17.30–19.00: Digimedian käytön vaikutukset hyvinvointiin – mitä sinun on hyvä tietää?
Digimedian käytöllä voi olla sekä positiivisia että negatiivisia vaikutuksia hyvinvointiin ja kognitioon. Webinaarissa TtM, yliopisto-opettaja Aino Peltonen avaa, miten digimedian käyttö on yhteydessä hyvinvointiin sekä miten digihyvinvointia voi oppia ja edistää. Mitä tehdä, jos nuorten digimedian käyttö huolettaa? Entä, jos huolta aiheuttaakin oma käyttö? Webinaarissa tarjotaan käytännön vinkkejä ja tukimenetelmiä työhön ja arkeen. Saat webinaarista myös vinkit RuokaTutkan maksuttomien materiaalien hyödyntämiseen oppitunneilla.
Tilaisuus on suunnattu opettajille yläkoulussa ja toisella asteella.
Webinaarin tavoitteet:
- Lisätä ymmärrystä digimedian käytön vaikutuksista hyvinvointiin ja kognitioon.
- Tarjota vinkkejä ja tukea nuorten ja oman digihyvinvoinnin edistämiseksi.
Tietoa RuokaTutkan webinaareista
Kuulet webinaareissa kiinnostavista, työtäsi tukevista aiheista sekä pääset tutustumaan RuokaTutkan sisältöihin ja materiaaleihin. Saat myös käytännönläheisiä vinkkejä RuokaTutkan materiaalien hyödyntämiseen opetuksessa tai varhaiskasvatuksessa.
Tilaisuudet järjestetään suorana lähetyksenä Teams-sovelluksella. Tilaisuuksia ei nauhoiteta. Webinaarien kesto on noin 1,5 tuntia.
Lukuvuonna 2024–2025 järjestämme yhteensä viisi koulutuswebinaaria seuraavista aiheista:
- 5.11.2024 Nuoret ja ruoka – ongelmista vahvuuksiin
- 12.11.2024 Lisää iloa ruokakasvatukseen!
- Digimedian käytön yhteys terveyteen
- Maun merkitys ruokakasvatuksessa
- Uudet suomalaiset ravitsemussuositukset
Jos työskentelet koulussa, jossa veso-koulutuksen voi itse valita ja suorittaa omatoimisesti, hyödynnä RuokaTutkan webinaarit osana veso-koulutusta! Voit koostaa kahdesta webinaarista (yhden webinaarin kesto 1,5 h) puolikkaan veso-päivän (3 h).
Palautteita webinaariin osallistuneilta:
”Aivan mahtava tunnelma, ihanaa rentoa jutustelua. Kiitos upeasta 1,5 h.”
”Erinomainen esitys ja webinaarikokonaisuus – jälleen kerran. Täsmätietoa ruoka- ja hyvinvointikasvatuksen polttaviin tarpeisiin.”
”Mielenkiintoiset aiheet. Sain innostusta ja ideoita itselleni opetukseeni.”