Hoppa över till innehållet

Uppgift

Undersökningsuppgift om mellanmål

Nu undersöker vi mellanmål.

Gör så här

Skriv in alla de livsmedel som du åt till mellanmål senast i den första kolumnen i tabellen.

Ta reda på vad livsmedlen innehåller. I tabellen finns en lista över livsmedlens olika egenskaper. Sätt ett kryss i rutan vid maten och egenskapen, när du har hittat en egenskap som beskriver maten du har ätit. Lämna tomt i rutan, om maten inte innehåller någon av egenskaperna.

Fundera på mångsidigheten hos ditt mellanmål:

Uppfyller mellanmålet kroppens behov i tillräckligt hög grad?

Blev det många kryss i en kolumn?

Fanns det någon egenskap som inte fick något kryss alls? Försök komma på någon mat som du tycker om att äta som har den här egenskapen?

Tidsåtgång

Cirka 30 minuter.

Material

Blanketten nedan (klicka på bilden) och en penna.

 

 

Info för de vuxna

Ett näringsmässigt fullvärdigt mellanmål ger den energi som behövs för att klara eftermiddagen. Energinivån hålls jämn och hungern hinner inte bli för stor, om magen får påfyllning med cirka 3 timmars mellanrum. En regelbunden måltidsrytm främjar också munhälsan eftersom våra tänder bara tål cirka 5–6 syraangrepp per dag. Varje gång vi äter eller dricker sätter ett syraangrepp igång. Att dricka vatten sätter inte igång något syraangrepp. Mellan måltiderna måste saliven få tid att neutralisera syran i munnen och återställa de mineraler som lösts upp från tänderna.

Ett näringsmässigt fullvärdigt mellanmål får du genom att kombinera grönsaker, fiberrika fullkornsprodukter och proteinkällor (såsom mjölkprodukter, ägg, nötter). Bra tips på hur du kan öka användningen av grönsaker finns på MatRadarns webbplats!