Hoppa över till innehållet

RuokaTutkas spel

Huslaspelet

Bananer, råriven morot och dippsås håller på att bli matsvinn! I HuslaSpelet får du laga mellanmål av dem och lära dig om att minska och utnyttja matsvinn. Samtidigt övar du grundläggande färdigheter i huslig ekonomi, till exempel att omvandla recept, göra val i affären och följa recept.

Spelet lämpar sig för undervisning i huslig ekonomi för elever i klass 7. Spelets lättaste nivå lämpar sig även för undervisning i huslig ekonomi för årskurserna 1–6. De svåraste nivåerna lämpar sig för valfri huslig ekonomi för årskurserna 8–9 för att repetera ämnet matsvinn eller som extrauppgift.

Börjä spelet!

Mattespel

Hur många gurkor finns det i bilden? Om du först plockar tre äpplen och sedan två till, hur många äpplen har du? Kan du ordna talen i storleksordning? Hur lyckas du med multiplikationer och klockslag?

RuokaTutkas figurer tar dig ut på ett äventyr i matematikens värld! I maten finns det mycket att bita i.

Spelet passar bra som tilläggsuppgift eller som repetitionsuppgift i matematikundervisningen i förskola och årskurserna 1.–2. Spelets matematiska övningsuppgifter har utarbetats enligt grunderna för läroplanen. Spelet kan spelas på antingen dator eller en mobil enhet. Spelet innehåller övningsuppgifter av olika längd som kan spelas ett tema i taget eller blandas.

Börja spelet!

Den Kräsna Masken

Kompisarna kallar Masken för kräsen, eftersom han oftast vill äta mat som han känner till. Men nu har Masken bestämt sig för att lära känna nya smaker och maträtter en i taget!

Häng med Masken på ett matäventyr – det utlovas kunskap om grönsaker och mjölk och spännande stunder med maskspelet.

Spelet passar bra som tilläggsuppgift eller inledning till exempel på en lektion i miljölära i årskurs 1–6 där ämnet är matens egenskaper och matproduktion eller som repetition av det man lärt sig. Spelet kan spelas på antingen dator eller en mobil enhet. Spelet tar cirka 10–20 minuter.

Börjä spelet

På tungan spelet

Testa ditt mat- och köksordförråd på finska, svenska eller engelska.

Börjä spelet

MellanMålsSpelet

I MellanMålsSpelet är du en kock i en mellanmålsrestaurang! Ditt jobb är att tillreda en portion som uppfyller kundens önskemål.

Restaurangens kunder beskriver hurdant mellanmål de vill ha. Ditt jobb är att tillreda en portion som uppfyller kundens önskemål.

I MellanMålsSpelet lönar det sig att hålla kunden nöjd för hen är verkligen kung. Kunderna kan ha konstiga önskemål och de rätta svaren kan vara speciella – exempelvis en smörgås med ärtor som pålägg, eller en smoothie som innehåller kålrot.

I receptboken hittar du tips för portionerna. Ju fyndigare du är och ju färre ingredienser du lyckas använda för att tillgodose kundens önskemål, desto bättre klarar du dig i spelet.

Öppna MellanMålsSpelet

Matens rutt spel

Kom med och bekanta dig med matens väg tillsammans med bekanta figurer!

En skollunch fungerar som spelbräde i Matens rutt-spelet. I spelet bekantar man sig med matproduktion, transport och odling av mat som bjuds på skollunchen. Spelaren går framåt på skollunchen genom att svara på frågor om måltidens olika delar. Mellan frågorna diskuterar spelaren med figurer i RuokaTutka om mat. När eleven har svarat på temats allafrågor får eleven ett diplom som rör ämnesområdet och kan röra sig framåt till följande del av måltiden.

Spelet passar bra som introduktion i omgivningsfostran, omgivningsläran eller i huslig ekonomi för matens ursprung och behandling av ämnen i matproduktionen eller repetition av det inlärda.  Spelet kan spelas antingen på dator, tablett eller smarttelefon. Spelet tar cirka 10–20 minuter att spela. Det finns två svårighetsgrader, för låg- och högstadiet.

RuokaTutkas mål är att väcka intresset hos eleverna för hur maten kommer och lära sig med praktiska exempel om matens produktion och matens väg till konsumentens tallrik. För äldre spelare finns det mer utmanande frågor, som rör matens produktion och tillverkning. Efter spelet är det bra att diskutera i klassen med eleverna om tankar som väcktes i spelet och möjliga frågor som sysselsätter ens tankar.

Börja spelet!

Näringsspel

Vad vet du om frukost, mjölk och bär? Ta reda på genom att spela. RuokaTutka-ön och de bekanta figurerna väntar på dig!

Börja spelet