Siirry sisältöön

Tehtävä

Luomumakuraati  

Maistuuko luomujogurtti erilaiselta, kuin tavallinen jogurtti? Kokoa 4­–5 hengen makuraati ja arvioi tavallisen mansikkajogurtin ja luomumansikkajogurtin makua.

Toimi näin

Pyydä vanhempia tai opettajaa hankkimaan 2–4 pakkausta eri valmistajien mansikkajogurttia, joista ainakin yksi on luomumansikkajogurttia. Tarjoile jokaista jogurttia pieni annos raadin jäsenille siten, että he eivät tiedä, mitä mansikkajogurttia kulloinkin maistavat. Pyydän raadin jäseniä kuvailmaan makua kirjallisesti. Huomiota voi kiinnittää esimerkiksi tällaisiin asioihin: maistuuko jogurtti täyteläiseltä vai vetiseltä?  Maistuuko mansikka vahvasti vai heikosti? Kuinka makealta jogurtti maistuu? Pyydä kutakin raatilaista antamaan lopuksi arvosana jokaiselle jogurtille.

Keskustelkaa raadin tuloksista. Olivatko arviot yhteneviä vai erosivatko ne toisistaan?  Nousiko jokin jogurtti kaikkien suosikiksi vai löytyikö makueroja? Maistuiko luomumansikkajogurtti jotenkin erilaiselta kuin muut?

Tutkikaa jogurttien tuoteselosteita ja vertailkaa niitä. Kiinnittäkää huomiota erityisesti jogurttien rasva- ja sokeripitoisuuksiin sekä mansikkapitoisuuteen. Miten ne vaikuttivat makuun?

Kesto

30 minuuttia.

Mitä tarvitset

2–4 erilaista mansikkajogurttia, joista ainakin yksi luomujogurttia.
Pieniä kuppeja jogurttien annostelua varten.
Paperilappuja ja kyniä arvioiden laatimista varten.

Info aikuisille

Tehtävä soveltuu yläkouluikäisille sekä toisen asteen opiskelijoille. Tehtävä opastaa nuoria aistinvaraiseen arviointiin sekä hahmottamaan elintarvikkeen tuoteselosteesta asioita, jotka vaikuttavat sen ravintosisältöön tai makuun.