Hoppa över till innehållet

Uppgift

Ekologiskt smakråd 

Smakar ekologisk yoghurt annorlunda än vanlig yoghurt? Samla ett smakråd av 4–5 personer och bedöm smaken av vanlig jordgubbsyoghurt och ekologisk jordgubbsyoghurt.

Gör så här

Be dina föräldrar eller din lärare att skaffa 2–4 förpackningar av olika tillverkares jordgubbsyoghurt, av vilka åtminstone en är ekologisk jordgubbsyoghurt. Servera en liten portion av varje yoghurt till rådets medlemmar så att de inte vet vilken jordgubbsyoghurt de för tillfället smakar. Be rådets medlemmar att beskriva smaken skriftligt. Man kan fästa uppmärksamhet på till exempel sådana här saker: smakar yoghurten fyllig eller vattnig?  Smakar jordgubben stark eller svag? Hur söt är yoghurten? Be rådets medlemmar att till slut ge ett vitsord för varje yoghurt.

Diskutera rådets resultat. Var bedömningarna överensstämmande eller skilde de sig från varandra?  Blev en yoghurt allas favorit eller fanns det olika preferenser? Smakade ekologisk yoghurt på något sätt annorlunda än de andra?

Observera yoghurtarnas varudeklarationer och jämför dem. Fäst speciell uppmärksamhet på yoghurtarnas fett- och sockerhalter samt jordgubbshalten. Hur påverkade de smaken?

Tidsåtgång

30 minuter.

Material

2–4 olika jordgubbsyoghurtar, av vilka åtminstone en är ekologisk yoghurt.
Små skålar för yoghurtportionerna.
Papperslappar och pennor för att skriva bedömningarna.

Info för de vuxna

Uppgiften lämpar sig för högstadieelever och studenter på andra stadiet. Uppgiften vägleder ungdomar till sensorisk bedömning och till att uppfatta saker i produktens varudeklaration som påverkar dess näringsinnehåll och smak.