Siirry sisältöön

Tehtävä

Häivytä hävikki

Pelastetaan maapallo turhaan tuotetun ruuan ongelmalta!

Toimi näin

Ruokahävikillä tarkoitetaan sitä, että alun perin syöntikelpoinen ruoka päätyy syystä tai toisesta jätteeksi. Eli raha, energia ja työ ruuan tuottamiseen meni ihan hukkaan. Joskus näin käy hyvistä yrityksistä huolimatta, mutta nyt saat miettiä millä hävikkiä voisi häivyttää.
Täytä taulukon sarakkeet kohta kohdalta. Tehtävä on mukavampi tehdä ryhmässä, jolloin ideoita on helpompi keksiä.

– Ensimmäiseen sarakkeeseen tulee ruoka, joka on päätynyt ruokahävikiksi. Voit kurkata vaikka kodin tai koulun biojäteastiaan, mitä sieltä löytyy.

– Toiseen sarakkeeseen mietitään syitä, miksi ruoka päätyi ruokahävikiksi.

– Kolmanteen sarakkeeseen mietitään ratkaisuja. Kirjaa tähän ylös niin monta ratkaisua ongelmaan kuin keksit. Ratkaisuideoissa saat käyttää luovuuttasi!

– Neljänteen sarakkeeseen poimitaan omaan arkeen sopivin ratkaisu tai pari.

Kesto

15–45 minuuttia.

Mitä tarvitset

Lomakkeen (klikkaa kuvaa) ja kynän

 

 

Info aikuisille

Tehtävä tutustuttaa ruokahävikin käsitteeseen ja auttaa löytämään ratkaisuja ruokahävikin ehkäisemiseksi. Lapsia ja nuoria voi kannustaa tekemään tehtävän myös ryhmässä ja pohtimaan erilaisia toimintatapoja kaupassa, kotona ja keittiössä.
Joissain tilanteissa ruokaa jää väkisinkin jätteeksi. Jos näyttää siltä, että hävikin pelossa ei uskalleta ottaa riittävästi ruokaa tai uusia makuja lautaselle, voidaan näistä tapauksista puhua kannustavasti ja positiivisella asenteella. Lapsena ja nuorena juuri harjoitellaan oman nälän ja kylläisyyden tuntemista sekä uusiin makuihin tutustumista. Uusien makujen maistelua varten voidaan ottaa uutta ruokaa vaikka erilliselle leipälautaselle tai pieneen kulhoon.