Siirry sisältöön

Ihmisen aistit -oppimisympäristö

Miten havainnoimme ympäristöämme? Mitä keinoja ihmisellä on tutkia ja arvioida ruokaa? Voisitko luopua yhdestä aistista ilman, että ruokaelämykset muuttuisivat?

Oppimisympäristössä tutustutaan ihmisen aisteihin ja niiden toimintaan. Tarkastelukohteena on aistinelimet sekä aistimuksen synty. Aistien toimintaa tarkastellaan ruuan sekä ruokailuympäristön avulla.

Ohjeet:

Oppimisympäristö koostuu seitsemästä sivusta, jotka voit käydä läpi haluamassasi järjestyksessä, pois lukien ensimmäinen ja viimeinen sivu. Alusta löytyy ”Aloita tästä”-kohta, jossa esitellään oppimistavoitteet, osaamisen arviointi ja tutkimuskysymykset. Näihin tutustumisen jälkeen voit aloittaa retken oppisisältöihin. Kullakin sivulla opiskelu aloitetaan numerosta 1. Matkan varrelta löydät hauskaa knoppitietoa hymiöiden takaa, ja aihetta syventäviä tehtäviä kysymysmerkin takaa. Viimeisen sivun Take home -osio sisältää tiivistelmän keskeisistä asioista sekä kotitehtävän. Äksönit ovat aiheeseen liittyvää lisämateriaalia.

 

Opettajan info

Aihe: Ihmisen aistit

Kohderyhmä: yläkoulu (soveltuu myös käytettäväksi lukiossa kertausmateriaalina)

Kesto: 3 x 45 min

Sisällön lyhyt kuvaus:

Oppimisympäristössä tutustutaan ihmisen aisteihin ja niiden toimintaan. Tarkastelukohteena on aistinelimet sekä aistimuksen synty. Aistien toimintaa tarkastellaan ruuan sekä ruokailuympäristön avulla. Oppimisympäristö soveltuu oppituntien lisäksi hyvin myös etäopetukseen, kotitehtävänä toteutettavaksi tai kertausmateriaaliksi, joka kertaa opitun ja tuo siihen mukaan kivaa lisätietoa.

Oppimistavoitteet:

Tunnin jälkeen oppilas osaa

  • nimetä aistinelinten päärakenteet.
  • kertoa aistinelinten toiminnasta ja tehtävistä.
  • kuvailla, millä tavoin aistit vaikuttavat ruokailuhetkiin ja kokemuksiin ruuasta.

Pulmakornerin ohjeet ja vastaukset:

Lataa tästä pulmakornerien ohjeet ja oikeat vastaukset >>

Lataa tästä pulmakorneri 4. aistinvarainen arviointi -tehtävälomake >>

Yläkoulun OPS-yhteydet:

Biologia: S5 Ihminen

Kotitalous: S1 Ruokaosaaminen ja ruokakulttuuri

Kuvataide: S2 Ympäristön kuvakulttuurit

Lisämateriaaleja:

Podcast:

Podcast-sarja ihmisen aisteista BBC:llä: The Senses. Asiantuntijana neurologi Guy Leschziner.

Videot:

Animaatiosarja aistien toiminnasta Ylen Koulu-tv:ssä: Aistit ovat portti maailmaan.

Ted-Ed opetusvideot hajuaistista, makuaistista, kuuloaistista, ihon toiminnasta, kivusta ja näköaistista.

The National Institutes of Health (NIH) tuottama opetusvideo kuuloaistista: Journey of Sound to the Brain.