Siirry sisältöön

Tehtävä

Ruuan reitti -aarteenetsintä

Toimi näin

Jakautukaa kahteen ryhmään. Piilottajaryhmä kirjoittaa pienille lapuille oheisessa listassa olevat, ruuan reittiin kuuluvat sanat (yksi sana yhdelle lapulle). Kuhunkin lappuun kirjoitetaan myös kasvis, jonka reittiin lapulla oleva sana kuuluu.

Ryhmä piilottaa laput luokkaan, sillä aikaa etsijäryhmä odottaa luokan ulkopuolella. Kun laput on piilotettu, etsijäryhmä saa tulla etsimään niitä. Kukin etsijä ottaa yhden löytämänsä lapun ja etsii luokasta muut lapset, joiden lappu liittyy samaan kasvikseen, esimerkiksi mansikkaan. Näin muodostuneet kasvisjoukkueet järjestäytyvät rivissä vielä niin, että ruuan reittiä kuvaavat sanat ovat oikeassa järjestyksessä. Aarteenetsinnän voittaa ensimmäisenä oikeaan järjestykseen järjestäytynyt joukkue.

Kesto

1 h

Mitä tarvitset

Lista kasviksista ja niiden reittiä kuvaavat sanat oikeassa järjestyksessä.

1. Banaani: Ruohovartinen iso kasvi – kuljetus Suomeen – kypsyttämö – kaupan hedelmäosasto

2. Kurkku: Kasvihuone tai pelto – pakkaus – kuljetus – kauppa

3. Maito: Lehmä – säilytystankki maatilalla – meijeriauto ja meijeri – kauppa

4. Porkkana: Pelto – kuljetus – kauppa – koulun keittiö

5. Mustikka: Metsä – poimijan ämpäri – pakkaus ja kuljetus – torikoju

6. Herukka eli viinimarja: Pensas – poimijan ämpäri – pakkaus ja kuljetus ­– kauppa

Info aikuisille

Tehtävä soveltuu ala- ja yläkoulun lapsille. Pieniä lapsia voi avustaa kirjoittamisessa tai antaa laput heille valmiiksi kirjoitettuina. Voitte piilottaa ja etsiä ensin vain ensimmäisen kolmen kasviksen laput, vaihtaa piilottaja- ja etsijäryhmän rooleja, ja piilottaa ja etsiä kolmen viimeisen kasviksen laput.