Siirry sisältöön

Tehtävä

Hedelmien kemiaa

Hapan, happamampi, happamin! Miten järjestät hedelmät happamuuden mukaan?

Toimi näin

Pilkkokaa hedelmät pieniksi paloiksi. Maistakaa hedelmäpaloja ja järjestäkää ne maun perusteella happamuusjärjestykseen. Mitatkaa tämän jälkeen hedelmien mehusta happamuus pH-paperilla tai -mittarilla. Tarvittaessa murskatkaa hedelmiä hieman, jotta saatte niistä mehua. Piirtäkää vihkoonne alla olevan kaltainen taulukko ja täydentäkää se.

Pohtikaa yhdessä, onko makuaisti luotettava happamuuden vertailussa. Vaikuttaako hedelmien sokeripitoisuus koettuun happamuuteen? Elintarvikkeiden koostumustietopankin sivuilla (www.fineli.fi) on arviot elintarvikkeiden sokeripitoisuuksille.

Kesto

30 minuuttia.

Mitä tarvitset

4–6 eri hedelmää

pH-paperia tai -mittari

paperia ja kynän

Info aikuisille

Tehtävä soveltuu yläkouluikäisille tai lukion kemian tunnilla tehtäväksi. Hedelmät kannattaa pilkkoa pieniksi paloiksi. Tehtävä voidaan tehdä pienissä ryhmissä tai yksin.