Siirry sisältöön

Tehtävä

Hapanta vai emäksistä?

Indikaattoripaperi vaihtaa väriä sen mukaan, onko sen kastellut neste hapanta tai emäksistä (pH). Valmista aineen happamuuden ilmaisevaa indikaattoripaperia itse!

Toimi näin

Hienonna 2 rkl joko punajuuriraastetta, mustaherukkaa, puolukkaa tai mustikkaa kattilassa ja lisää 1/4 dl kylmää vettä. Sekoita. Kaada neste siivilän läpi toiseen astiaan. Kasta valkoinen suodatinpussi kokonaan nesteeseen ja anna levätä hetken. Nosta suodatinpussi lautaselle ja anna sen kuivua. Kun pussi on kokonaan kuivunut, leikkaa se puolen sentin levyisiksi suikaleiksi. Nyt sinulla on itsetehtyä indikaattoripaperia!

Voit testata oman indikaattoripaperisi toimintaa happamalla, emäksisellä ja neutraalilla aineella. Käytä aluksi testattavina aineina esimerkiksi vettä (neutraali), ruokasoodaa (emäksinen) ja sitruunamehua (hapan). Ruokasoodasta voit tehdä liuoksen sekoittamalla 1 tl soodaa 1 rkl vettä. Käytä jokaiselle aineelle omaa indikaattorisuikaletta. Minkä väriseksi paperi muuttuu, kun kastat sen veteen? Entä sitruunamehuun tai ruokasoodaliuokseen?
Mitä tapahtuu, kun kastat suikaleen maitoon? Tai jugurttiin? Tai kun hierot liuskaa halkaistuun tomaattiin?

Kesto

2 h

Mitä tarvitset

vettä, valkoisia suodatinpusseja, kattilan, lusikan, siivilän sekä joko mustaherukkaa, punajuurta, puolukkaa tai mustikkaa

Info aikuisille

Tehtävä sopii yläasteelle ja toisen asteen kemian opintoihin. Tehtävän avulla pääsee tutustumaan happaman ja emäksisen käsitteisiin.