Hoppa över till innehållet

Uppgift

Surt eller alkaliskt?

Indikatorpappret ändrar färg beroende på om den vätska det har fuktats med är surt eller alkaliskt (pH). Tillverka själv indikatorpappret som anger surhetsgraden!

Gör så här

Finfördela 2 msk antingen riven rödbeta, svarta vinbär, lingon eller blåbär i en kastrull och tillsätt 1/4 dl kallt vatten. Rör om. Sila vätskan i ett annat kärl. Lägg en vit filterpåse i vätskan och låt den ligga där en stund. Lyft filterpåsen på en tallrik och låt den torka. När påsen är helt torr klipper du den i en halv centimeter breda remsor. Nu har du gjort dina egna indikatorpapper!

Du kan testa hur ditt eget indikatorpapper fungerar med hjälp av sura, alkaliska och neutrala ämnen. Använd till en början till exempel vatten (neutralt), bikarbonat (alkaliskt) och citronsaft (surt). Du kan  göra en lösning av bikarbonat genom att blanda 1 tsk bikarbonat i 1 msk vatten. Använd en egen indikatorremsa för varje ämne. Vilken färg får pappret när du doppar det i vatten? Eller citronsaft eller bikarbonatlösning?
Vad händer när du doppar remsan i mjölk? Eller yoghurt? Eller när du gnider remsan mot en halv tomat?

Tidsåtgång

2 h

Material

Vatten, vita filterpåsar, en kastrull, en sked, en sil och antingen svarta vinbär, rödbeta, lingon eller blåbär.

Info för de vuxna

Uppgiften lämpar sig för högstadiet och för kemilektioner på andra stadiet. Med hjälp av uppgiften blir begreppen surt och alkaliskt bekanta för eleverna.