Siirry sisältöön

Tehtävä

Älä eksy merkkiviidakossa

Ruokapakkauksissa on monia erilaisia merkkejä.

Toimi näin

Etsi selitys alla oleville merkeille, joita löytyy elintarvikepakkauksista. Tunnistatko, mikä näistä on luomumerkki?

Vastaukset:

a) Reilun kaupan merkki kertoo, että kehitysmaassa toimiva viljelijä tai suuryrityksen työntekijä on saanut tuotteesta tai työstään reilun korvauksen. Reilun kaupan sertifiointijärjestelmä on kansainvälinen, ja se pyrkii parantamaan kehitysmaiden pienviljelijöiden ja suurtilojen työntekijöiden asemaa kansainvälisessä kaupankäynnissä. Reilun kaupan merkin voi löytää esimerkiksi banaanista, kahvista, teestä, kaakaosta tai puuvillasta.

b) EU:n luomumerkki kertoo, että kyseessä on luomutuote, joka on tuotettu EU:n luomusääntöjen mukaisesti. Luomumerkin käyttö edellyttää, että tuotteen viljelijä tai valmistaja kuuluu luomuvalvontaan. Luomumerkin voi löytää useista erilaisista luomuelintarvikkeista.

c) Hyvää Suomesta -merkki kertoo, että tuote on valmistettu suomalaisista raaka-aineista. Lihan, kalan, munan ja maidon osalta se edellyttää täysin suomalaista alkuperää, ja muiden raaka-aineiden osalta vähintään 75 % on oltava suomalaista alkuperää. Hyvää Suomesta -merkin voi löytää monista elintarvikkeista, mutta vain sellaisista, joiden raaka-aineista suurimman osan voi kasvattaa Suomessa.

d) MSC-kalamerkki kertoo, että tuote on kalastettu vastuullisesti eikä ole vaarannettu uhanalaisia kala- tai äyriäiskantoja. Kansainvälinen MSC-merkki on tarkoitettu vain luonnonkaloille ja -äyriäisille. Lyhenne MSC tulee sanoista Marine Stewardship Council.

Kesto

5 minuuttia.

Info aikuisille

Tehtävä soveltuu 5.-9.-luokkalaisille. Tehtävä opastaa tunnistamaan erilaisia elintarvikkeissa olevia merkkejä.