Siirry sisältöön

Tehtävä

10 x jouluhaaste

Loppusyksy on sitrushedelmien parasta aikaa ja jouluna maistellaan muun muassa maitoon keitettyä riisipuuroa. Jouluhaaste on hauska tapa tutustua kauden herkkuihin!

Toimi näin

Valitse ja tee sesongin haastelistasta 10 mieluisinta tehtävää. Haasta myös kaverisi tekemään maukkaita tehtäviä!

Mitä tarvitset

Jouluhaasteen tehtävät

 1. Nauti päivittäin sitrushedelmä, kuten appelsiini tai mandariini, ne ovat nyt parhaimmillaan!
 2. Syö valtava keko pakastemarjoja maitoon valmistetun riisipuuron kera.
 3. Etsi somesta herkullinen jouluruokakuva, jossa on kasviksia. Mieti, mikä kyseisestä kuvasta tekee niin houkuttelevan.
 4. Ihastele kaupan notkuvaa vihannes- ja hedelmäosastoa – montako vihannesta, marjaa ja hedelmää tunnistat katsomatta nimiä hintalapuista?
 5. Tee pirteän trooppinen smoothie! Sekoita tehosekoittimessa tasaiseksi 1 iso banaani, 1 iso appelsiini, 0,5 tl kuivattua tai pieni pätkä tuoretta inkivääriä, 2 dl jogurttia ja 1 dl vettä.
 6. Pidä sitrussokkotesti ystävien tai perheen kanssa! Ostakaa appelsiinia, klementiiniä, mandariinia ja satsumaa ja pilkkokaa niitä pieniksi samankokoisiksi palasiksi. Laittakaa aina yhdelle porukasta side silmille, vaihtakaa sitruslautasten järjestystä hänen edessään (yhtä sitrushedelmää yhdellä lautasella) ja katsokaa, kuka tunnistaa eniten sitrushedelmiä maistamalla, haistamalla tai tunnustelemalla!
 7. Tee kanelilla maustettu omenapiirakka.
 8. Maista, miltä jouluiset juustot maistuvat esimerkiksi pakastemarjoista surautetun kastikkeen tai sitrushedelmien kanssa. Mitkä yhdistelmät ovat parhaita?
 9. Tee jouluinen appelsiinikoriste: Painele kokonaisia mausteneilikoita appelsiininkuoreen. Mikä huumaava tuoksu!
 10. Valmista banaanijäätelöä: pakasta banaanin viipaleita, sekoita ne tasaiseksi jäiseksi massaksi tehosekoittimessa ja koristele annos esimerkiksi sulatetuilla pakastemarjoilla ja jogurtilla!
 11. Tee jouluinen kasvistaidetta erilaisista kasviksista lautaselle. Popsi lopuksi taideteos.
 12. Maista lanttua, porkkanaa ja keitettyä perunaa. Onko maku erilainen kuin lanttu-, porkkana- ja perunalaatikossa? Miksi?
 13. Löhöile sohvalla ja katso kaikki RuokaTutkaTuben videot osoitteessa ruokatutka.fi/oppilaille/ruokatutkatube!
 14. Tee oma kasvisaiheinen joulukalenteri! Maista 1.–24. joulukuuta joka päivä yhtä kasvista tai hedelmää, jota et ole vielä maistanut. Jouluaattoon mennessä olet jo mestarimaistaja!
 15. Leikkaa appelsiinin tai mandariinin kuoresta koriste joulu- tai pakettikorttiin. Voit käyttää piparimuottia tai leikata vapaalla kädellä.

Info aikuisille

Kannusta lasta tekemään tehtäviä listalta, voit itsekin osallistua! Voit auttaa lasta myös esimerkiksi sitrussokkotestin järjestämisessä ja kasvisaiheisen joulukalenterin askartelussa.