Hoppa över till innehållet

Uppgift

10 x julutmaning

Senhösten är den bästa tiden för citrusfrukter och under julen smakar vi bland annat på risgrynsgröt kokad på mjölk. Julutmaningen är ett trevligt sätt att bekanta sig med säsongens delikatesser!

Gör så här

Välj och utför de 10 intressantaste uppgifterna på säsongens utmaningslista. Uppmana också din kompis att utföra de läckra uppgifterna!

Tidsåtgång

Material

 

Uppgifter i julutmaningen

 1. Njut dagligen av citrusfrukter, såsom apelsiner eller mandariner, nu smakar de som bäst!
 2. Ät en stor portion frysta bär tillsammans med risgrynsgröt kokad på mjölk.
 3. Sök på sociala medier en läcker bild av julmat som innehåller grönsaker. Fundera över varför bilden är så lockande.
 4. Beundra den dignande grönsaks- och fruktavdelningen i butiken – hur många grönsaker, bär och frukter känner du igen utan att titta på namnen på prislapparna?
 5. Gör en uppiggande tropisk smoothie! Mixa en slät smoothie av 1 stor banan, 1 stor apelsin, en halv tesked torkad ingefära eller en liten bit färsk ingefära, 2 dl yoghurt och 1 dl vatten.
 6. Gör ett citrusblindtest tillsammans med vänner och familjen! Köp apelsiner, klementiner, mandariner och satsuma och dela dem i små bitar som är lika stora. Bind för ögonen på en av deltagarna, ändra ordningen på tallrikarna framför deltagaren (en citrusfrukt på varje tallrik) och se vem som identifierar flest citrusfrukter genom att smaka, lukta och känna på dem!
 7. Baka en äppelpaj smaksatt med kanel.
 8. Pröva hur julostarna smakar till exempel tillsammans med en puré av frysta bär eller citrusfrukter. Vilka kombinationer är bäst?
 9. Gör en julprydnad av apelsiner: Tryck in hela kryddnejlikor i apelsinskalet. Vilken bedårande doft!
 10. Tillred bananglass: frys bananskivor, kör dem till en jämn ismassa i mixern och dekorera portionen till exempel med tinade frysta bär och yoghurt!
 11. Gör ett julkonstverk av olika grönsaker på en tallrik. Mumsa sedan i dig konstverket.
 12. Smaka på kålrot, morot och kokt potatis. Är smaken annorlunda än i kålrots-, morots- och potatislådorna? Varför?
 13. Ta en mysstund i soffan och titta på alla MatRadarTubes videor på https://www.ruokatutka.fi/sv/for-elever/ruokatutkatube/!
 14. Gör en egen julkalender med grönsakstema! Den 1–24 december ska du varje dag smaka på en grönsak eller frukt som du inte ännu har smakat på. På julafton är du redan en smakmästare!
 15. Av apelsin- eller mandarinskal kan du klippa en dekoration till jul- eller paketkortet. Du kan använda en pepparkaksform eller klippa på fri hand.

Info för de vuxna

Uppmuntra barnen att utföra uppgifterna på listan, du kan även delta själv! Du kan hjälpa barnet också till exempel med att ordna ett citrusblindtest och göra en julkalender med grönsakstema.