Siirry sisältöön

Tehtävä

Viilin salaisuus

Valmista itse viiliä.

Toimi näin

Mittaa noin ruokalusikallinen valmista viiliä pienten kulhojen pohjalle. Lisää noin 1,5 dl maitoa ja jätä hiukan sekoitusvaraa. Sekoita viili ja maito keskenään. Nosta viilikipot tarjottimelle ja peitä ne leivinpaperilla. Anna seistä huoneenlämmössä seuraavaan päivään ja siirrä jääkaappiin. Jäähdytä viiliä ainakin pari tuntia. Tarkastele viilin rakennetta ja makua ja kuvaile molempia ainakin yhdellä virkkeellä. Voit verrata niitä muihin nestemäisiin maitotuotteisiin. Ota selvää, miten ja miksi maito muuttuu viiliksi ja kirjaa tehtäväpaperiin tai vihkoon.

Kesto

30 minuuttia ensimmäisenä päivänä, toisena päivänä 30-60 minuuttia.

Mitä tarvitset

2 dl maustamatonta kevytviiliä

1 l kevytmaitoa

7-8 kpl annoskulhoja

1 ruokalusikka

tarjotin

leivinpaperiarkki

paperia tai vihko

tietokone tai älypuhelin

Info aikuisille

Tehtävä sopii 5.–8.-luokkalaisille ja sen voi tehdä esimerkiksi kotitalouden, ympäristöopin, biologian tai kemian tunnilla.