Siirry sisältöön

Tehtävä

Aurinkoisia adjektiiveja ateriasta

Näin helposti syntyy positiivista ruokapuhetta.

Toimi näin

Voit tehdä tämän tehtävän koulussa tai kotona, kaverin luona tai mummolassa. Kun seuraavan kerran istut ruokapöydän ääreen, kirjaa ylös syömääsi ruokaa kuvaavia sanoja. Tavoitteena on treenata kasvojen hymylihaksia ja keksiä ateriasta mahdollisimman monta kivaa ja positiivista laatusanaa eli adjektiivia. Adjektiivi vastaa kysymykseen millainen, esimerkiksi herkullinen, vihreä, valkoinen, täyteläinen jne. Voitte keksiä adjektiiveja vuorotellen ja niiden ei tarvitse olla tavanomaisia ruokaan liittyviä adjektiiveja (kuten vihreä, maukas, herkullinen jne.). Nyt saa käyttää mielikuvitusta.

Tehtävän voi tehdä myös eri kielillä, kuten englanniksi tai ruotsiksi.

Ohessa muutamia vinkkejä:

Aurinkoinen, iloinen, hyväntuulinen, viehkeä, komea, lumoava, hienostunut, samettinen, sopiva, kotoisa, kukkaisa, hassu, aromaattinen, helmeilevä, helposti lähestyttävä, vauhdikas, tyylikäs, söpö, moniulotteinen, tasapainoinen, virtaviivainen, älykäs, mielenkiintoinen, energinen, pörröinen.

Kesto

5–15 minuuttia tai sen ajan, kun ruokahetki kestää.

Mitä tarvitset

Muistiinpanovälineet, aterian ja mielikuvitusta.

Info aikuisille

Tämän tehtävän tavoitteena on viettää iloinen ruokahetki lisäämällä myönteistä ja kannustavaa ruokapuhetta, joka taas vaikuttaa positiivisesti lasten ruokailutottumuksiin. Ruokapuheella tarkoitetaan usein sitä puhetta, jolla toteutetaan ruokakasvatusta, joka taas omalta osaltaan muokkaa lapsen kehittyvää suhdetta ruokaa kohtaan.  Aikuisilla on merkittävä rooli lapsen ruokasuhteen kehittymisessä. Positiivisella ruokapuheella on myönteisiä vaikutuksia kehittyvään ruokasuhteeseen, kun taas negatiivinen ja painostava ruokapuhe synnyttää kielteisiä ajatuksia.

Myönteinen ruokapuhe saattaa näkyä ruokapöydässä jo heti käytännössä. Kun pöydässä on hymyileviä suita, maistuu ruokakin yleensä paremmin.

Tehtävän voi yhdistää myös kieltenopetukseen, kun sanat etsitään esimerkiksi englanniksi tai ruotsiksi.