Siirry sisältöön

Ruoka on kemiaa -oppimisympäristö

Oletko miettinyt, mikä tekee jugurtista paksua tai miksi porkkana on kovaa, mutta banaani pehmeää. Tässä oppimisympäristössä pääsemme nyt tutkimaan näitä asioita. Selvitämme, mitä on pH, mitä ruoka-aineissa olevat karboksyylihapot, hiilihydraatit, proteiinit sekä rasvat ovat ja miten ne määrittävät sitä, minkälaisia havaittavia ominaisuuksia ne ruoka-aineisiin tuovat.

Ohjeet

Oppimisympäristö koostuu seitsemästä sivusta, joiden sisältöihin tutustutaan tietyssä järjestyksessä. Ensimmäiseltä sivulta löytyy ”Aloita tästä”-kohta, jossa esitellään oppimistavoitteet ja osaamisen arviointi sekä tutkimuskysymykset. Näihin tutustumisen jälkeen voit aloittaa retken oppisisältöihin.

Kullakin sivulla opiskelu aloitetaan numerosta 1. Matkan varrelta löydät hauskaa knoppitietoa Fun facts -hymiöiden takaa ja aihetta syventäviä Pulmakorneri-tehtäviä kysymysmerkkien takaa. Viimeisen sivun Take home -osio sisältää tiivistelmän keskeisistä asioista sekä kotitehtävän. Äksönit ovat aiheeseen liittyvää lisämateriaalia.


(Klikkaa tästä saavutettavaan versioon)

Opettajan info

Aihe:Ruoka on kemiaa

Kohderyhmä: Yläkoulu

Kesto: 2 x 45 min

Sisällön lyhyt kuvaus: Tässä oppimisympäristössä käymme läpi tiiviisti hapot, emäkset ja pH:n sekä karboksyylihapot, rasvat, hiilihydraatit ja proteiinit ruoka-aine-esimerkkien avulla.

Oppimistavoitteet

Oppimisympäristön läpikäytyään oppilas:

  1. osaa kuvata mitä aineen pH tarkoittaa sekä antaa esimerkkejä, miten happoja käytetään hyödyksi ruuanvalmistuksessa,
  2. osaa nimetä ravintoaineista rasvat, hiilihydraatit ja proteiinit ja niiden tärkeimmät tehtävät elimistössä
  3. osaa kuvailla, miten rasvat, hiilihydraatit ja proteiinit ovat rakentuneet
  4. osaa antaa esimerkkejä rasvoja, hiilihydraatteja ja proteiineja sisältävistä ruoka-aineista.

Yläkoulun OPS yhteydet

Kemia:

S2 Kemia omassa elämässä ja elinympäristössä,

S5 Aineiden ominaisuudet ja rakenne,

S6 Aineiden ominaisuudet ja muutokset

 

Lisämateriaaleja

Tutkimustehtävä välipalalle https://www.ruokatutka.fi/tehtavat/tutkimustehtava-valipalalle/