Siirry sisältöön

Ruokaympäristö

Ajatuspähkinä: pohdi tilannetta, että olet koululounaalla. Linjastolla ovat ensin salaatit ja sen jälkeen lämmin ruoka. Mitä arvelet, onko tällä vaikutusta siihen, paljonko salaattia lautasellesi otat?

Tuuppaamalla terveyttä

Merkittävä osa ruokailuun liittyvästä käyttäytymisestämme on automaattista ja tapahtuu ympäristön vihjeiden ohjailemana. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että valitsemme usein vaihtoehdon, joka on helppo valita tai havaita tai on muidenkin suosima. Siten myös sillä miten eri vaihtoehdot ovat tarjolla, on mahdollista vaikuttaa siihen, mitä ja miten paljon syömme. Siksi, jos haluamme lisätä esimerkiksi kasvisten tai hedelmien syömistä kotona tai koulussa, kannattaa ne asettaa tarjolle näkyvälle paikalle helposti syötävässä muodossa. Näin voimme ikään kuin huomaamatta tuupata valitsemaan ja syömään niitä enemmän.

Pohdi siis vielä hetki päivittäistä ruokailuympäristöäsi. Voisiko ruokien tarjoilutapoja tai -järjestystä muuttaa niin, että erityisesti terveellisempiä vaihtoehtoja valittaisiinkin enemmän?