Siirry sisältöön

Luomuruoka maistuu

Yhä useampi suomalainen kiinnostuu luomuruuasta. Suurimmat syyt valita luomua lautaselle ovat elintarvikkeiden turvallisuus, ruuan hyvä laatu, ympäristön suojelu sekä eläinten hyvinvointi. Luonnonmukaisen tuotannon tärkein periaate on tuottaa elintarvikkeita, joiden tuotanto- ja valmistusmenetelmät eivät aiheuta haittoja ympäristölle tai ihmisten, eläinten ja kasvien terveydelle.

Luonto kiittää

Luomuviljely ja karjanhoito auttavat luontoa säilymään monimuotoisena. Karjan laiduntaminen houkuttelee laitumille hyönteisiä ja hyönteiset lintuja. Keinotekoisten torjunta-aineiden välttäminen parantaa pölyttäjähyönteisten elinmahdollisuuksia. Luomupelloilla on todettu olevan 30 prosenttia enemmän kasvi- ja eläinlajeja kuin tavanomaisilla.

Luonnonmukaisessa tuotannossa kasvinviljely perustuu ravinteiden kierrätykseen, jolloin luonnonvarat säästyvät. Lannoitteena käytetään kasvinosia, lantaa ja tuhkaa. Välillä viljellään typpeä sitovia palkokasveja. Silloin vältetään keinolannoitteen tuotannon aiheuttamat kasvihuonekaasupäästöt. Kun luomueläinten lanta käytetään luomutilan pelloilla hyväksi, myös ravinnepäästöt vesistöihin vähenevät. Eloperäistä ainesta sisältävä peltomaa parantaa maan vedensitomiskykyä, mikä hillitsee eroosiota.

Eläimet voivat hyvin

Eläinten hyvinvointi paranee, kun ne saavat elää lajilleen ominaista elämää. Luomueläimet syövät luomurehua ja ne saavat ulkoilla. Kanat liikkuvat vapaasti lattiakanalassa, ja niillä on orret, munintapesät ja kuopsutustilaa. Sikojen karsinoissa on kaksi kertaa enemmän tilaa kuin tavanomaisessa tuotannossa, emakot saavat porsia ja imettää vapaasti. Lypsylehmät ja lihakarja laiduntavat ulkona kesäisin, pihatoissa ulkoilu on yleensä mahdollista myös talvella.

Turvallisia tuotteita

Luomutuotteiden puhtaus perustuu siihen, että luomuviljelyssä rajoitetaan tuholaisten torjuntaan käytettäviä aineita eikä rikkakasvien torjunta-aineita käytetä ollenkaan. Suuri osa tavanomaisessa viljelyssä käytettävistä aineista on kielletty. Kasvisten sisältämä nitraatti muuttuu ihmisen elimistössä nitriitiksi, joka voi olla haitallista pikkulapsille. Nitraattia kertyy tiettyihin kasviksiin typpilannoituksen vuoksi, mutta nopealiukoista mineraalityppeä ei käytetä luomuvihanneksille. Niissä onkin todettu pienempiä nitraattipitoisuuksia.

Monille kuluttajille on tärkeää, että ruoka sisältää mahdollisimman vähän lisäaineita. Toive toteutuu luomua käyttäessä, sillä sallittujen lisäaineiden, kuten säilöntäaineiden, määrä on alle kymmenesosa tavallisten tuotteiden määrästä. Keinotekoisia väri- tai muita aineita ei hyväksytä lainkaan.

Ravitsevaa ruokaa

Luomujuuresten, vihannesten ja hedelmien on todettu sisältävän jonkin verran tavanomaisia enemmän ravintoaineita, sillä niiden kuiva-ainepitoisuus on suurempi. Elimistöä suojaavia antioksidantteja ja muita terveyttä edistäviä yhdisteitä on havaittu paljon esimerkiksi tomaatissa, perunassa, mandariinissa ja mansikassa. Luomumaidon ja lihan rasvan laatu on parempi kuin tavallisten. Rasva sisältää enemmän hyviä tyydyttymättömiä ja monityydyttymättömiä rasvahappoja. Omega-3-rasvahappoa on 50 prosenttia enemmän.

Luomuun voi luottaa

Kuluttajat voivat luottaa luomutuotantoon, sillä tuotantoa harjoittavat ja tuotteita valmistavat yritykset tarkistetaan vähintään kerran vuodessa. Tarkistukset ovat osoittaneet, että vaatimuksia noudatetaan. EU-lainsäädäntö asettaa tarkat määräykset luomuun siirtymiselle ja luomun valvonnalle.

Kuluttaja tunnistaa luomutuotteen nimestä tai merkistä. EU:n luomumerkki on ns. EU-lehti, suomalainen aurinkomerkki on kansallinen luomumerkki, leppäkerttu-merkki on vain suomalaisille tuotteille. Luomuelintarvikkeiden raaka-aineista 95 prosenttia pitää olla luonnonmukaisesti tuotettuja, loput pitää hyväksyttää Eviralla.

Suomesta löytyy yli miljoona kuluttajaa, jotka ostavat luomuelintarvikkeita joka viikko, ja yli puolet suomalaisista hankkii luomua vähintään kerran kuukaudessa. Luomun osuus elintarvikkeiden myynnistä on meillä noin 2 prosenttia, joka on viidesosa siitä, mitä johtavassa luomumaassa, Tanskassa. Suomalaisista ammattikeittiöistä luomua käyttää viikoittain vajaa 20 prosenttia. Luomun tarjoaminen on kuitenkin lisääntymässä, sillä asiakkaat toivovat sitä. Kuntien on mahdollista hakea EU:n koulumaito- ja hedelmätukea myös luomutuotteisiin rekisteröitymällä Maaseutuviraston koulujakeluohjelmaan.