Siirry sisältöön

EU:n koulujakelujärjestelmällä tuetaan lasten terveellistä ruokailua

Koulujakelujärjestelmä on Euroopan unionin järjestelmä, jolla tuetaan kouluissa ja päiväkodeissa jaettavia maitotuotteita sekä kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Tuettuja tuotteita ei käytetä ruuanvalmistukseen, vaan ne tarjotaan aterian lisänä tai vaikkapa välipalana.

Järjestelmän tarkoitus on edistää lasten ja nuorten terveellisten ruokailutottumusten kehittymistä. Tavoitteena on myös lisätä kasvisten, vihannesten, hedelmien ja marjojen sekä maidon ja maitotuotteiden osuutta lasten ruokavaliossa.

Rahoittajana toimii EU

Koulujakelujärjestelmä on EU:n yhteisen maatalouspolitiikan rahoittamaa koulujakelutukea. Suomessa tuen toimeenpanosta vastaa Ruokaviraston markkinaosasto. Tuotteiden esillepanosta ja käytännön jakamisesta koulujen ja päiväkotien arjessa vastaa ruokapalveluhenkilöstö.

Kaksi tuettavaa tuoteryhmää

Koulujakelujärjestelmään sisältyvät sekä koulumaitotuki että kouluhedelmätuki. Koulumaitotukea on toimeenpantu Suomessa vuodesta 1995 alkaen. Kouluhedelmätuen toimeenpano sen sijaan alkoi elokuussa 2017, jolloin tukiohjelmat yhdistyivät saman lainsäädännän alle.

Koulumaito- ja kouluhedelmätukea voi hakea esimerkiksi kunta, yhdistys, yritys tai säätiö, joka omistaa koulun tai päiväkodin. Tuen hakemisen voi myös valtuuttaa toimittajalle, kuten meijerille, tai kaupan alan yritykselle, joka toimittaa tuotteet.

Koulumaitotuki

Koulumaitotuki on tarkoitettu päivähoidossa, perusopetuksessa ja toisen asteen opetuksessa oleville lapsille. Suomessa koulumaitotuen piirissä on noin 90 % siihen oikeutetuista oppilaista. Koulumaitotukea myönnetään oppilasta kohden päivittäin enintään 2,5 dl.

Tukituotteet voivat vaihdella jonkin verran vuosittain. Lukuvuonna 2022–2023 tukikelpoisia tuotteita ovat:

  • rasvaton maito ja piimä
  • rasvaton luomumaito ja -piimä
  • jogurtit, viilit ja rahkat (maitoainesosan osuus vähintään 90 %,)
  • juustot (rasvaprosentti enintään 17 %, ei tuore- ja sulatejuustot)

Maidon ja piimän tulee olla D-vitaminoitua. Muissa hapanmaitotuotteissa on oltava maitoa vähintään 90 painoprosenttia ja ne saavat sisältää rasvaa enintään 1 prosenttia ja sokeria enintään 10 painoprosenttia. Juustoissa saa olla enintään 10 prosenttia muuta kuin maitoa sisältäviä ainesosia ja ne saavat sisältää rasvaa enintään 17 prosenttia ja suolaa enintään 1,2 painoprosenttia. Tuotteita ei saa käyttää ruoanvalmistukseen.

Kouluhedelmätuki

Kouluhedelmätuki on tarkoitettu päivähoidossa, perusopetuksessa ja toisen asteen opetuksessa oleville lapsille.

Tarjottavat kasvikset voivat olla pestyjä, pilkottuja, raastettuja tai pakasteita. Niitä ei kuitenkaan saa sekoittaa salaatteihin. Tuotteisiin ei saa lisätä sokeria, rasvaa tai suolaa, eikä niistä saa valmistaa ruokaa. Poikkeuksena on elintarvikehygienian vaatima kuumennus ennen tarjoilua.

Lukuvuonna 2022-2023 tukikelpoisia tuotteita ovat tavanomaisesti tai luonnonmukaisesti tuotetut herne, kurkku, lanttu, porkkana, tomaatti, omena, valkokaali ja marjat (herukut, mansikka, mustikka, puolukka, vadelma) ja näiden marjojen marjasekoitukset sekä kukkakaali. Kevätlukukaudella myös appelsiini, banaani, klementiini ja mandariini (mukaan lukien satsumat ja tangeriinit) ovat tukikelpoisia.

Koulujakelujärjestelmään liittyy myös koulutuksellisia toimenpiteitä

Syksyllä 2018 koulujakeluohjelmaan sisällytettiin uutena toimintana koulutukselliset liitännäistoimenpiteet.  Näitä toteuttaa RuokaTutka-kampanja. RuokaTutka innostaa lapsia ja nuoria kysymään, tutkimaan ja oivaltamaan. Kampanjan tavoitteena on kasvattaa heistä ruokaan ja syömiseen myönteisesti suhtautuvia sekä ruokaan liittyvää tietoa uteliaasti ja taitavasti etsiviä ja tulkitsevia lapsia ja nuoria. Ajatuksena on myös ruoan sekä ruoan tuottajien ja valmistajien arvostamisen tärkeyden ymmärtäminen.

Mielenkiintoista ja monipuolista aineistoa opetuksen tueksi

RuokaTutka tarjoaa kasvattajille työkaluja ja lapsille sekä nuorille ajattelemisen aihetta ja oivaltamisen iloa. Aineistoilla ja toiminnalla on vankka pohja varhaiskasvatus- ja opetussuunnitelmassa sekä tutkitussa tiedossa.

Erilaiset tehtävät, kilpailut ja muut sisällöt edesauttavat monilukutaidon kehittymistä. Lasten ja nuorten taitoa hankkia, yhdistää, tuottaa, muokata ja arvioida tietoa tuetaan ja kehitetään erilaisilla maitoon ja kasviksiin liittyvillä sisällöillä.

RuokaTutka-juliste

RuokaTutka-julisteen voi tulostaa täältä.

Lisätietoa: