Hoppa över till innehållet

Uppgift

Mellanmålsrast

Mellanmålsrasten piggar upp under en lång dag!

Gör så här

I början av veckan tar varje elev med sig en frukt eller grönsak hemifrån som håller i rumstemperatur. Under en på förhand överenskommen rast i slutet av veckan har ni sedan fruktknytkalas och alla äter frukterna och grönsakerna tillsammans. Om ni skär grönsakerna och frukterna i bitar, får alla prova på olika smaker.

Tidsåtgång

Planering 15 min. Genomförande 15 min.

Material

 

Blanketten nedan (klicka på bilden).

Info för de vuxna

Under långa skoldagar behöver man ett mellanmål på eftermiddagen. Att ha en gemensam mellanmålsrast för hela klassen är ett bra knep som samtidigt stöder en regelbunden måltidsrytm. Mellanmålsrasten går att genomföra på flera olika sätt:

  • Varje elev tar med sig en frukt hemifrån som håller i rumstemperatur.
  • Klassen ordnar fruktknytkalas. Du kan ladda ner och skriva ut en färdig planeringsblankett som hjälp för att ordna knytkalas i klassen.
  • Skolan serverar grönsaker och mjölkprodukter med stöd av Europeiska unionens skoldistributionssystem. I video (klicka här) och från Livsmedelsverkets webbplats (klicka här) hittar du tips och råd om hur du kan utnyttja stödet från skoldistributionssystemet. Med hjälp av stödprodukterna kan mattjänsten till exempel ordna en yoghurtbuffé. Under buffén får eleverna själva smaksätta sin yoghurt med olika tillbehör såsom frukter och bär. Stödprodukterna får inte användas i matlagningen, men de kan serveras som separata komponenter som barnet eller den unga själv gör till mellanmål.
  • Kom ihåg att tänka på allergier!

.