RuokaTutkan koulutuswebinaarit
RuokaTutka järjestää maksuttomia koulutuswebinaareja opettajille ja varhaiskasvatuksen ammattilaisille.
Huom! Webinaareja ei nauhoiteta. Mikäli sinulla on kysyttävää RuokaTutkan koulutuswebinaareista, voit ottaa yhteyttä henriikka@ruokakasvatus.fi.
Webinaarit 2025–2026
tiistaina 27.1. kello 17.30-19.00. (HUOM! Ajankohta muuttunut*)
Ruuallakin saa leikkiä! Leikin pedagogiikkaa varhaiskasvatuksessa
Päiväkoti-ikäisten syömispulmat kuten valikoiva syöminen (”nirsoilu”) ovat ammattilaisille arkipäivää. Leikki on tuttu pedagoginen työkalu, mutta ruualla leikkiminen jakaa edelleen mielipiteitä. Puhujana Signe Siklander, varhaiskasvatuksen apulaisprofessori (KT) ja teknologiatuetun opettamisen ja oppimisen dosentti. Tule webinaariin kuulemaan ajankohtainen tutkimustieto leikistä pedagogisena välineenä ja nappaa RuokaTutkan leikkisät materiaalit ruokakasvatukseen.
Kohderyhmä: varhaiskasvatuksen ammattilaiset ja aiheesta kiinnostuneet
Webinaarin tavoitteet:
- lisätä tietoa leikistä pedagogisena välineenä
- saada ideoita ja ajatuksia syömisen taitojen opetteluun leikin avulla
*Webinaarin ajankohta on siirtynyt joulukuulta tammikuulle 2026. Jos olet jo aikaisemmin ilmoittautunut tähän webinaariin, ilmoittautumisesi on yhä voimassa. Pahoittelemme siirrosta mahdollisesti aiheutunutta vaivaa!
tiistaina 3.2. klo 17.30–19.00
Valitseeko nuori ruuan – vai ruoka nuoren? Näkökulmia opettajalle
Opetamme nuorille terveellistä ja kestävää syömistä, mutta onko tapojen omaksuminen kaikille yhtä helppoa? Esimerkiksi kulttuuri ja taloudellinen tilanne vaikuttavat siihen, mitä kukin pitää hyvänä ruokana ja millaisia mahdollisuuksia erilaisiin ruokakäytäntöihin on. Myös tapa, jolla ruuasta puhutaan mediassa, ravitsemussuosituksissa tai oppikirjoissa heijastaa aina tiettyjä arvoja ja kulttuurisia näkökulmia. Webinaarissa ruokakulttuurin professori Taru Lindblom avaa nuorten ruokavalintoihin vaikuttavia yhteiskunnallisia ja yksilöllisiä tekijöitä sekä kannustaa kurkistamaan oman ”ruokakuplan” ulkopuolelle. Webinaarissa saat vinkkejä myös ruoka- ja ravitsemusaiheiden käsittelyyn RuokaTutka-materiaalien avulla.
Kohderyhmä: yläkoulun ja 2. asteen opettajat sekä aiheesta kiinnostuneet
Webinaarin tavoitteet:
- Lisätä ymmärrystä ruoan kulutuksen yhteiskunnallisista ja yksilöllisistä tekijöistä
- Herätellä huomaamaan terveellisyyteen ja kestävyyteen liittyvän keskustelun taustalla olevaa kulttuuria ja arvoja
tiistaina 10.2. klo 17.30–19.00
Turvallinen koulu- ja päiväkotiruokailu – kielitietoinen ja sensitiivinen kohtaaminen ruokailutilanteissa
Päiväkoti- ja kouluruokailu voivat herättää kysymyksiä lapsissa ja perheissä, jotka vasta tutustuvat suomalaiseen ruokakulttuuriin. Perhe voi pohtia, onko ruoka esimerkiksi sopivaa tai sallittua. Ruokailuhetki on mahdollisuus rakentaa luottamusta, lisätä ymmärrystä ja vahvistaa myönteisiä kohtaamisia. Webinaarissa tarkastelemme, miten sensitiivinen ja kielitietoinen vuorovaikutus voi tukea lasten ja ammattilaisten onnistunutta arkea. Koulutuksessa tarjoamme käytännön vinkkejä myös huoltajayhteistyöhön ja huoltajaillan suunnitteluun sekä vinkkaamme oppitunneille sopivia RuokaTutka-materiaaleja.
Kouluttajana toimii Heli Rahkonen, luokanopettaja (KM), valmistavan luokan opettaja ja kouluttaja, jolla on vahva osaaminen kielitietoisuudesta ja monikielisten lasten kohtaamisesta.
Kohderyhmä: varhaiskasvatus ja alakoulu
Webinaarin tavoitteet:
- tarjota tukea eri kieli- ja kulttuuritaustaisten oppilaiden kohtaamiseen päiväkoti- ja kouluruokailussa
- antaa vinkkejä huoltajien kanssa käytävään keskusteluun
Tietoa RuokaTutkan webinaareista
Kuulet webinaareissa kiinnostavista, työtäsi tukevista aiheista sekä pääset tutustumaan RuokaTutkan sisältöihin ja materiaaleihin. Saat myös käytännönläheisiä vinkkejä RuokaTutkan materiaalien hyödyntämiseen opetuksessa tai varhaiskasvatuksessa.
Tilaisuudet järjestetään suorana lähetyksenä Teams-sovelluksella. Tilaisuuksia ei nauhoiteta. Webinaarien kesto on noin 1,5 tuntia.
Lukuvuonna 2025-2026 järjestetyt webinaarit:
- 5.11.2025 Syömishäiriöiden ennaltaehkäisy: miten opettaa ruuasta sensitiivisesti?
- 2.12.2025 ”Ope, mitä ennen syötiin koulussa?” – Suomen ruokahistorian tarinat opetuksen tukena
Lukuvuonna 2024–2025 järjestimme yhteensä kuusi koulutuswebinaaria seuraavista aiheista:
- 5.11.2024 Nuoret ja ruoka – ongelmista vahvuuksiin
- 12.11.2024 Lisää iloa ruokakasvatukseen!
- 11.2. Uudet suomalaiset ravitsemussuositukset
- 12.3. Maun merkitys ruokakasvatuksessa
- 9.4. Digimedian käytön yhteys terveyteen
- 13.5. Valikoiva syöminen
Jos työskentelet koulussa, jossa veso-koulutuksen voi itse valita ja suorittaa omatoimisesti, hyödynnä RuokaTutkan webinaarit osana veso-koulutusta! Voit koostaa kahdesta webinaarista (yhden webinaarin kesto 1,5 h) puolikkaan veso-päivän (3 h).
Palautteita webinaariin osallistuneilta:
”Aiheen parissa olisi viihtynyt pidempäänkin! Kiitos hyvästä webinaarista.”
”Selkeä, ajatuksia herättävä kokonaisuus. Ajankohtainen. Sain vahvistusta työhöni.”
”Aivan mahtava tunnelma, ihanaa rentoa jutustelua. Kiitos upeasta 1,5 h.”
”Erinomainen esitys ja webinaarikokonaisuus – jälleen kerran. Täsmätietoa ruoka- ja hyvinvointikasvatuksen polttaviin tarpeisiin.”
”Mielenkiintoiset aiheet. Sain innostusta ja ideoita itselleni opetukseeni.”
Tutustu myös:
RuokaTutkan artikkelit eri aiheista.
Kasvattajille tarkoitettu Opetube pureutuu kouluruokaan, makukouluun ja muihin ruoka-aiheisiin.
RuokaTutkan podcasteissa keskustellaan ruuasta ja syömisestä lapsiperheen näkökulmasta.