Siirry sisältöön

RuokaTutkan koulutuswebinaarit

RuokaTutka järjestää maksuttomia koulutuswebinaareja opettajille ja varhaiskasvatuksen ammattilaisille.

Huom! Webinaareja ei nauhoiteta. Mikäli sinulla on kysyttävää RuokaTutkan koulutuswebinaareista, voit ottaa yhteyttä henriikka@ruokakasvatus.fi.

 

Webinaarit 2025–2026

keskiviikkona 5.11.2025 klo 17.30–19.00:

Syömishäiriöiden ennaltaehkäisy: miten opettaa ruuasta sensitiivisesti?

Yhä useampi oppilas on tyytymätön kehoonsa. Syömishäiriökäyttäytyminen on lisääntynyt lapsilla ja nuorilla. Ilmiö näkyy kouluruokailussa sekä oppilaiden puheissa. Webinaari herättelee pohtimaan, millaisessa yhteiskunnassa elämme ja millaisia ajatuksia meillä on terveydestä. Miten voimme opettaa ruokaan ja elintapoihin liittyviä asioita uudella tavalla – siten, että vahvistamme lasten ja nuorten tervettä suhdetta ruokaan ja kehoon? Kulttuuria ei voi muuttaa yksin, mutta yhdenkin opettajan sanat voivat olla ratkaisevan tärkeitä lapselle tai nuorelle.

Webinaarissa puhujana Syömishäiriöliiton asiantuntija Katri Mikkilä.

Saat webinaarista myös vinkit RuokaTutkan maksuttomiin materiaaleihin oppitunneille.

Kohderyhmä: perusopetuksen opettajat

Webinaarin tavoitteet:

  • herätellä pohtimaan ajatuksia terveydestä ja syömisestä
  • tarjota vinkkejä syömishäiriösensitiiviseen opetukseen

Ilmoittaudu tästä!

 

tiistaina 2.12.2025 klo 17.30–19.00

”Ope, mitä ennen syötiin koulussa?” – Suomen ruokahistorian tarinat opetuksen tukena

”Ei ennenkään syöty mitään kasvisruokia.” Vai syötiinkö sittenkin? Suomalainen ruokakulttuuri on muuttunut moneen kertaan – pula-ajan selviytymisestä monikulttuuriseen ruokapöytään. Webinaarissa kuulet suomalaisen ruuan ja kouluruuan historiasta kiinnostavia tarinoita, joita voit hyödyntää omassa opetuksessasi. Puhujana Tiina Kiiskinen, Hotelli- ja ravintolamuseon amanuenssi. Saat webinaarista myös RuokaTutkan materiaalivinkkejä oppitunneille.

Kohderyhmä: perusopetuksen opettajat ja aiheesta kiinnostuneet

Webinaarin tavoitteet:

  • tarjota taustatietoa opettajalle suomalaisen ruokakulttuurin ja kouluruokailun historiasta
  • tuoda esiin ideoita ja ajatuksia, joita hyödyntää omassa opetuksessa

Ilmoittaudu tästä!

 

tiistaina 9.12. klo 17.30–19.00

Ruuallakin saa leikkiä! Leikin pedagogiikkaa varhaiskasvatuksessa

Päiväkoti-ikäisten syömispulmat kuten valikoiva syöminen (”nirsoilu”) ovat ammattilaisille arkipäivää. Leikki on tuttu pedagoginen työkalu, mutta ruualla leikkiminen jakaa edelleen mielipiteitä. Puhujana Signe Siklander, varhaiskasvatuksen apulaisprofessori (KT) ja teknologiatuetun opettamisen ja oppimisen dosentti. Tule webinaariin kuulemaan ajankohtainen tutkimustieto leikistä pedagogisena välineenä ja nappaa RuokaTutkan leikkisät materiaalit ruokakasvatukseen.

Kohderyhmä: varhaiskasvatuksen ammattilaiset ja aiheesta kiinnostuneet

Webinaarin tavoitteet:

  • lisätä tietoa leikistä pedagogisena välineenä
  • saada ideoita ja ajatuksia syömisen taitojen opetteluun leikin avulla

Ilmoittaudu tästä!

Tietoa RuokaTutkan webinaareista

Kuulet webinaareissa kiinnostavista, työtäsi tukevista aiheista sekä pääset tutustumaan RuokaTutkan sisältöihin ja materiaaleihin. Saat myös käytännönläheisiä vinkkejä RuokaTutkan materiaalien hyödyntämiseen opetuksessa tai varhaiskasvatuksessa.

Tilaisuudet järjestetään suorana lähetyksenä Teams-sovelluksella. Tilaisuuksia ei nauhoiteta. Webinaarien kesto on noin 1,5 tuntia.

Lukuvuonna 2024–2025 järjestimme yhteensä kuusi koulutuswebinaaria seuraavista aiheista:

  • 5.11.2024 Nuoret ja ruoka – ongelmista vahvuuksiin
  • 12.11.2024 Lisää iloa ruokakasvatukseen! 
  • 11.2. Uudet suomalaiset ravitsemussuositukset
  • 12.3. Maun merkitys ruokakasvatuksessa
  • 9.4. Digimedian käytön yhteys terveyteen
  • 13.5. Valikoiva syöminen

Jos työskentelet koulussa, jossa veso-koulutuksen voi itse valita ja suorittaa omatoimisesti, hyödynnä RuokaTutkan webinaarit osana veso-koulutusta! Voit koostaa kahdesta webinaarista (yhden webinaarin kesto 1,5 h) puolikkaan veso-päivän (3 h)

Palautteita webinaariin osallistuneilta:

”Aiheen parissa olisi viihtynyt pidempäänkin! Kiitos hyvästä webinaarista.”

”Selkeä, ajatuksia herättävä kokonaisuus. Ajankohtainen. Sain vahvistusta työhöni.”

”Aivan mahtava tunnelma, ihanaa rentoa jutustelua. Kiitos upeasta 1,5 h.”

”Erinomainen esitys ja webinaarikokonaisuus – jälleen kerran. Täsmätietoa ruoka- ja hyvinvointikasvatuksen polttaviin tarpeisiin.”

”Mielenkiintoiset aiheet. Sain innostusta ja ideoita itselleni opetukseeni.”

Tutustu myös:

RuokaTutkan artikkelit eri aiheista.

Kasvattajille tarkoitettu Opetube pureutuu kouluruokaan, makukouluun ja muihin ruoka-aiheisiin.

RuokaTutkan podcasteissa keskustellaan ruuasta ja syömisestä lapsiperheen näkökulmasta.