Hoppa över till innehållet

MakuTutka

Vad är egentligen smak? Hur smakar maten? Vad påverkar matens smak?

Den här lärmiljön tar dig med på en resa till smakernas värld. På vägen dit får du också göra uppgifter och lära dig massor av nya saker.

Anvisningar

Den tidskriftsliknande lärmiljön har sju sidor som du kan utforska i valfri ordning. På den första sidan hittar du ett avsnitt som heter ”Börja här”, där målen för inlärningen och bedömningen av det inlärda presenteras. När du har utforskat dessa kan du gå igenom berättelserna och uppgifterna på tidskriftens sidor i den ordning du vill, antingen sida för sida eller genom att välja de bästa sakerna först.

I tidskriftsavsnittet hittar du olika uppgifter bakom pennikonen. Du hittar uppgiftssvaren på bakpärmen.


Tillgängliga versionen av materialet

Information till läraren

Ämne: Matens smak ur olika perspektiv

Målgrupp: Årskurserna 7–9

Längd: Varierar, kan göras i lämpliga delar eller som en helhet (ca 3 x 45 min)

Kort beskrivning av innehållet:

I lärmiljön lär du dig om faktorer som påverkar matens smak och smakupplevelsen. Temat behandlas med hjälp av korta artiklar som är skrivna i olika genrer. Utöver texten hittar du även uppgifter och videor här. Lärmiljön, som är utformad som en tidskrift, kan navigeras med hjälp av innehållsförteckningen. Du kan gå igenom de olika avsnitten i vilken ordning som helst och dela upp det hela så att det passar dina lektioner. Lärmiljön och dess avsnitt lämpar sig inte bara för lektioner utan även som hemläxor.

Efter att ha gått igenom lärmiljön:

  1. känna igen och tolka olika genrer
  2. förstå fenomen som påverkar smakupplevelsen med hjälp av olika läroämnen
  3. grunderna för sensorisk utvärdering
  4. följa ett matrecept.

Anknytning till högstadiets LP

K4 Multilitteracitet
K5 Digital kompetens

Modersmål (finska eller svenska): I2: Att tolka texter, I3: Att producera texter (kan också användas i studier av det andra inhemska språket)

Huslig ekonomi: I1 Matkunskap och matkultur

Biologi: I5 Människan

Kemi: I2 Kemi i det egna livet och livsmiljön