Hoppa över till innehållet

Om projektet

MatRadarn – Barn och unga utforskar mat

Målet med MatRadarn är att ge barn och unga hälsosammare matvanor. MatRadarn strävar efter att ge barn ett genuint intresse för mat och jordbruksprodukter. Ett annat mål är att öka konsumtionen av mjölk och mjölkprodukter samt grönsaker, frukt och bär. Vi sätter fokus på och sprider kunskap om grönsaker och mjölk. Du äter det du ser och känner!

Projektet riktar sig särskilt till barn och unga från småbarnspedagogiken till andra stadiet. Andrahandsmålgruppen är fostrare, lärare och föräldrar.

De flesta barn och unga i Finland omfattas av Europeiska unionens skolprogram. Genom skolprogrammet stöds användningen av mjölk samt frukt och grönsaker från dagvården ända upp till andra stadiet. Syftet med systemet är att främja goda matvanor. I Finland är det landsbygdsverket som ansvarar för finansieringen av systemet. Projektet MatRadarn hör till de åtgärder som anknyter till skolprogrammet.

MatRadarn ger verktyg till fostrarna samt reflektioner och upptäckarglädje till barnen och de unga. Våra budskap har en gedigen grund i läroplanen och planen för småbarnspedagogik samt forskning. De olika uppgifterna, tävlingarna och det övriga innehållet främjar utvecklingen av multilitteracitet. Barns och ungas förmåga att skaffa, sammanställa, producera, redigera och bedöma information stöds och utvecklas genom olika typer av innehåll som anknyter till mjölk, frukt och grönsaker.

MatRadarn inspirerar barn och unga att fråga, undersöka och upptäcka. Syftet är att uppfostra barnen och de unga till matmedborgare som respekterar dem som producerar och tillagar maten, förhåller sig positivt till mat och ätande samt nyfiket och skickligt letar upp och tolkar information om mat.

Fostrare, lärare, vårdare, skolkökspersonal och föräldrar har en viktig roll som handledare, stöd och vägvisare inom MatRadarn. Välkommen på en upptäcktsfärd i matens värld tillsammans med barnen och de unga!

Projektet finansieras av Landsbygdsverket och genomförs i samarbete med kommunikationsbyrån Cocomms Oy, Evermade Oy, matkulturcentret Ruukku ry, Östra Finlands universitet och Ammattikeittiöosaajat Amko ry.

Läs mer:

Kontaktinformation

ruokatutka@cocomms.com