Hoppa över till innehållet

Uppgift

Vem jobbar i köket?

Skapa affischer som presenterar proffsen i skolköket.

Gör så här

Vet du vem som lagar maten åt er i skolköket? Nu får du ta reda på det!

Samla en grupp på några personer. Avtala en intervjutid med varje person som jobbar i skolköket (ungefär 5–15 minuter/intervju). Skriv ut det bifogade formuläret eller hitta på bra frågor själv. Intervjua varje proffs i köket vid den överenskomna tiden. Ni kan eventuellt komplettera intervjun med ett foto på intervjupersonen (kom ihåg att be om tillstånd).

När affischerna är färdiga, häng upp dem på ett synligt ställe i skolmatsalen. Ni kan välja en fin pappskiva som bakgrund till affischen och skriva en smart rubrik, så att helheten blir extra snygg.

Tidsåtgång

Ungefär 2 lektioner.

Material

En person att intervjua, anteckningsmaterial (klicka på bilden), det bifogade formuläret och pysselmaterial.

 

Info för de vuxna

Syftet med denna uppgift är att ge ett ansikte till dem som tillreder skolmaten. Eleverna får själva ta reda på vem som tillreder skolmaten till dem. När eleverna blir bekanta med personalen inom skolbespisningen, ökar elevernas intresse och uppskattning för skollunchen och för dem som serverar maten.

Det är bra att ta kontakt med personalen i skolköket före intervjuerna och fråga vad de tycker om idén. Du kan också föra intervjuformuläret till köket på förhand, så att de som ska intervjuas kan planera sina svar på förhand. Intervjuerna kan göras i små grupper, och uppgiften kan också tas upp som en del av ett mångvetenskapligt lärområde.

Uppgiften lämpar sig också för bildkonstundervisningen. Då får eleverna skapa konstverk som handlar om personalen i skolköket. Konstverken hängs upp i skolans matsal.