Hoppa över till innehållet

Uppgifter

Mjölkråd

Ta reda på hur surmjölk, fil, yoghurt och mjölk skiljer sig från varandra.

Gör så här:

Häll mjölk i ett glas och surmjölk i ett annat samt portionera ut en dryg matsked naturell yoghurt och fil i små skålar.

Smaka på en mjölkprodukt i taget och fundera på hur den doftar, ser ut, smakar och känns i munnen. Som hjälp för bedömningen kan du skriva ut formuläret här intill.

Fundera på vad mjölkprodukternas olika strukturer och smaker beror på samt hur produkterna tillverkas. Vilken produkt var syrligast? Smakade någon av produkterna sött? Eller salt? Vilken var din favorit?

För smakprovet kan man använda färdiga produkter eller göra egna.

 

Tidsåtgång:

Cirka en timme

Material:

Två glas och portionsskålar

Surmjölk, mjölk, fil, naturell yoghurt

En utvärderingsblankett

Info för de vuxna:

Man kan utföra uppgiften på egen hand, i par eller i grupp. Passar också att göra i klassen.

Passar alla åldersgrupper. Med yngre barn kan man göra uppgiften muntligt och i en enda grupp.

Beakta allergier och specialdieter.