Hoppa över till innehållet

Uppgift

Familjen slår takten

Vem är familjens mästare på pinnar? Vem kan konsten att äta med pinnar?

Gör så här

Spelets idé är att så snabbt som möjligt få grönsakerna, frukten eller bären i sin egen eller kompisens mun. Vem är snabbast?

Samla en liten grupp bestående av familjen, släkt eller vänner. Skär små munsbitar av grönsaker, frukt eller bär. Varje lag har en egen tallrik med likadana munsbitar. Placera er i bokstavsordning enligt förnamnet.

Tävlingen börjar! Varje lagmedlem ger turvis en matbit åt lagmedlemmen bredvid, endast med hjälp av ätpinnarna. Man får inte ge matbitar med händerna eller använda pinnarna för att skuffa matbitar från tallriken i kompisens mun. När man har lyckats få matbiten i kompisens mun går serveringsturen till följande. Vilket lag har först en tom tallrik?

Tävlingen kan också göras individuell och då får varje tävlande en egen tallrik och egna munsbitar. Den som först har en tom tallrik har vunnit.

Servera till exempel

Blåbär Körsbärstomat Rädisor Bönor
Jordgubbar Majs En bit gurka Morotsstickor
Frysta lingon Ärter Äppelskivor En bit blomkål
Svarta eller röda vinbär En bit kålrot Melonkuber Grönkål

 

Tidsåtgång

Cirka 30 min.

Material

Grönsaker, bär och frukt samt ätpinnar. Vuxna kan vid behov hjälpa till med att skära grönsakerna.

Info för de vuxna

Numera hittar du ätpinnar i nästan alla större marketar. De finns vanligtvis i närheten av färdiga såser och etnisk mat, såsom sushi-tillbehör. Och nu när vi har övat på att använda pinnar kan vi ju någon dag testa att äta till exempel en grönsakswok med ätpinnar! Matglädje till alla!