Hoppa över till innehållet

Utbildningswebbinarier för lärare

RuokaTutka ordnar avgiftsfria utbildningswebbinarier för förskollärare och lärare.

Obs! Webbinarierna kommer inte att sparas. Om du har några frågor om RuokaTutkas utbildningswebbinarier kan du kontakta henriikka@ruokakasvatus.fi.

Webbinarier 2025–2026

onsdag 5.11.2025 kl. 17.30–19.00

Förebyggande av ätstörningar: hur undervisa om mat på ett sensitivt sätt?

Allt fler elever är missnöjda med sin kropp. Ätstörningar har ökat bland barn och unga. Detta återspeglas i skolmåltiderna och i elevernas prat. Webbinariet väcker till eftertanke om vilket slags samhälle vi lever i och vilka tankar vi har om hälsa. Hur kan vi undervisa om mat och levnadsvanor på ett nytt sätt – så att vi stärker barns och ungas sunda relation till mat och kropp? Man kan inte förändra en kultur på egen hand, men en lärares ord kan göra hela skillnaden för ett barn eller en ung person.

Talare i webbinariet är Katri Mikkilä, expert från Ätstörningsförbundet.

Webbinariet kommer också att ge dig praktiska tips om hur du kan använda det kostnadsfria RuokaTutka-materialet i dina lektioner.

Målgrupp: lärare inom grundläggande utbildning

Webbinariets mål:

  • väcka till eftertanke om tankar kring hälsa och mat
  • erbjuda tips för ätstörningssensitiv undervisning

Anmäl dig här

 

Tisdag 2.12.2025 kl. 17.30-19.00

“Läraren, vad åt man förr i skolan?” – Berättelser om finsk mathistoria som stöd för undervisningen

“Inte åt man vegetariskt förr i tiden.” Eller åt man? Den finska matkulturen har förändrats på många sätt – från överlevnaden under nödåren till ett mångkulturellt bord. I webbinariet får du höra intressanta berättelser om den finska matens och skolmatens historia, som du kan använda i din egen undervisning. Föreläsare är Tiina Kiiskinen, amanuens vid Hotell- och restaurangmuseet. Webbinariet kommer också att ge dig tips om RuokaTutkas material för lektionerna.

Målgrupp: lärare inom den grundläggande utbildningen och intresserade av ämnet

Webbinariets mål:

  • ge läraren bakgrundsinformation om den finländska matkulturens och skolbespisningens historia
  • lyfta fram idéer och tankar som du kan använda i din egen undervisning

Anmäl dig här

 

tisdag den 9 december kl. 17.30–19.00

Man får leka med maten! Lekens pedagogik inom småbarnsfostran

Ätproblem som selektivt ätande (“kräsenhet”) hos barn i daghemsåldern är något som yrkespersonalen stöter på varje dag. Leken är ett välkänt pedagogiskt verktyg, men att leka med mat råder det fortfarande delade meningar om. Föreläsare är Signe Siklander, biträdande processor i småbarnspedagogik (Pedagogie doktor) och docent på teknologiunderstödd undervisning och inlärning. Kom till webbinariet för att höra den senaste forskningen om lek som ett pedagogiskt verktyg och ta del av RuokaTutkas lekfulla material för matfostran.

Målgrupp: yrkesverksamma inom småbarnspedagogik och personer som är intresserade av ämnet

Webbinariets mål:

  • öka medvetenheten om leken som ett pedagogiskt verktyg
  • ge idéer och tankar för att lära sig ätfärdigheter genom lek

Anmäl dig här

Information om RuokaTutkas webbinarier

I webbinarierna får du höra om intressanta teman som stödjer ditt arbete och du får lära dig känna innehållet och materialet i RuokaTutka. Du får också praktiska tips för hur du kan utnyttja RuokaTutkas material i din undervisning eller som en del av förskolepedagogiken.

Tillställningarna organiseras som direktsändning med Teams-appen. Tillställningarna spelas inte in. Webbinariernas längd är cirka 1,5 timmar.

Under läsåret 2024–2025 ordnade vi sammanlagt sex webbinarier med följande teman:

  • Ungdomar och mat – från problem till styrkor
  • Mer glädje i matfostran!
  • Sambandet mellan digitala medier och hälsa
  • Smakens betydelse i matfostran
  • De nya finska näringsrekommendationerna
  • Selektivt ätande

Om du arbetar på en skola där du själv kan välja och utföra en veso-utbildning, kan du utnyttja RuokaTutkas webbinarier som en del av veso-utbildningen! Du kan kombinera två webbinarier (längd 1,5 h/webbinarium ) till en halv veso-dag (3 h).

Respons från deltagarna i webbinariet:

“Jag skulle ha uppskattat ämnet längre! Tack för det fantastiska webbinariet.”

“Tydligt, tankeväckande innehåll. Lättigt. Jag fick bekräftelse på mitt arbete.”

“En helt fantastisk atmosfär, härliga och avslappnade samtal. Tack för de fantastiska 1,5 timmarna.”

“En utmärkt framställning och helhet av webbinarier – än en gång. Exakt information om mat- och hälsofostran.”

“Intressanta ämnen. Jag fick inspiration och idéer för min undervisning.”

Läs mer:

RuokaTutka-artiklar

RuokaTutka-videor för fostrare