Hoppa över till innehållet

Formens och temperaturens inverkan på matens smak

Helhetens längd är ca 45 min.

Steg 1.

Titta på RuokaTutkaTubes videor:

  • Hur påverkar utseende matens smak? (5 min)
  • Hur påverkar temperatur matens smak? (3 min)

Steg 2.

Förbered och smaka på exempelrätterna i videon:

  • tunn morotssticka vs. stor morotsbit
  • finriven morot vs. grovriven morot
  • färsk morot vs. kokt morot
  • mjölk vs. mjölkskum
  • kall mjölk vs. varm mjölk

Diskutera följande:

  • Vad smakar sötare: en tunn morotssticka eller en större morotsbit? Varför?
  • Varför är smaken av skummad mjölk neutralare än vanlig mjölk? I videon sägs det att skummad mjölk ”inte riktigt smakar något alls”.
  • Varför skummar inte surmjölk på samma sätt som mjölk?
  • Hur skiljer sig smaken av färsk och kokt morot och varför?
  • Vad smakar sötare, kall eller varm mjölk? Varför?
  • Hur skiljer sig smaken på frysta och färska bär? Varför?
  • Vilka rätter smakar olika när de är varma och kalla?
  • Vilka rätter tycker du smakar gott både kalla och varma?
  • I hur stora bitar hackar du helst grönsakerna, om du lagar sallad? Jämför ditt svar med en kompis.