Hoppa över till innehållet

Uppgift

Utmaning Grönsakskedja

Utför utmaningen grönsakskedja i dagisgruppen eller klassen! Varje grönsak som ni äter eller bekantar er med på annat sätt gör att er grönsakskedja på klassrummets vägg växer.

Gör så här

Uppmuntra varandra att under två veckors tid bekanta er med (genom att smaka, slicka på eller t.ex. lukta på) grönsakerna på utmaningslistan. När ni har bekantat er med någon av växterna på listan ritar ni grönsaken i A4-storlek och klipper ut den från pappret eller kartongen. När du har smakat på en grönsak eller bekantat dig med den på annat sätt får du skriva ditt namn på grönsaksfiguren och lägga till den i grönsakskedjan på väggen. Uppmuntra alla i klassen att bekanta sig med alla grönsaker på listan och beundra grönsakskedjan som slingrar sig längs klassens väggar!

Tidsåtgång

2 veckor

Material

En lista på utmaningens grönsaker, färgpennor och papper eller kartong.

Utmaningsgrönsaker

1. Morot

2. Vinbär

3. Ärter

4. Kålrot

5. Jordgubbar

6. Broccoli

7. Paprika

8. Huvudkål

9. Rödbeta

10. Blåbär

11. Lingon

12. Äpple

13. Tomat

14. Banan

15. Apelsin

Info för de vuxna

Uppgiften är lämplig inom småbarnspedagogiken och i lågstadiet. Om ett barn inte vill smaka på någon grönsak kan man uppmana barnet att bekanta sig med den på annat sätt – genom att känna och lukta på den och slutligen kanske slicka på den. Tvinga inte barnet att smaka och beakta även allergier.