Hoppa över till innehållet

Uppgift

Modig matblind

Känner du igen grönsaker eller grundsmakerna, det vill säga surt, sött, salt, bittert (och umami)?

Den här uppgiften är avsedd för modiga smakare som inte är rädda för att smaka på mat med förbundna ögon, antingen bekanta eller obekanta maträtter.

Gör så här

1. Känn igen grönsakerna. Skär en munsbit av samma form och storlek av varje grönsak. Ge din kompis en bit åt gången att smaka på och känna igen. Genom att täppa till näsan blir uppgiften ännu mer krävande. Kan din kompis med förbundna ögon och tilltäppt näsa avgöra om det är frågan om äpple eller päron? Under uppgiftens gång kan ni diskutera varför det kan vara mycket svårare att känna igen maträtter med tilltäppt näsa.

Eventuella smakprover kan vara till exempel äpple, fasta päron, carambola, frysta blåbär, frysta lingon, oliver, honungsmelon, persika eller säsongens grönsaker, bär och frukt.

2. Känn igen grundsmakerna. Uppgiften genomförs med förbundna ögon och tilltäppt näsa. Då kan man inte känna aromer via luktsinnet, utan man känner främst grundsmakerna via tungans smaklökar: surt, sött, salt, bittert och umami. Vid behov kan man smaka på maten som både kall och rumstempererad. Förändras smaken då? I tabellen hittar du några förslag på maträtter.

Markera de smaker du känner i provbiten.

Tidsåtgång

Cirka en timme.

Material

Grönsaker, en liten kniv och en skärbräda för att skära dem i bitar. Utskrivbar blankett för uppgiften om grundsmaker.

Skriv ut blanketten här.

Info för de vuxna

Du hittar mer information om smaktest och grundsmaker på RuokaTutkas webbplats: https://www.ruokatutka.fi/sv/artiklar/