Hoppa över till innehållet

Uppgift

Identifiera med känselsinnet

Gurka, mandarin och morot känner du väl till. Men känner du igen dem om du använder endast ditt känselsinne – när du inte kan se, lukta eller smaka på dem?

Gör så här

Läraren förbereder grönsakerna inför uppgiften, vissa kan vara hela och vissa sönderdelade. Slut ögonen, läraren ger varje deltagare en grönsak åt gången att känna på med händerna. Försök identifiera grönsakerna genom att känna på dem och skriv upp svaren eller viska dina gissningar till läraren. Sedan går ni igenom de rätta svaren tillsammans.

Tidsåtgång

1–2 h.

Material

Grönsaker, ett skärbräde och en kniv, papper och pennor för att skriva upp svaren.

Info för de vuxna

Passar alla åldersgrupper från småbarnsfostran till andra stadiet. Uppgiften åskådliggör att man genom att använda endast känseln kan få nya trevliga perspektiv på kända grönsaker. Använd grönsaker som inte sölar ner händerna. Dessa är bland annat minitomater, gurka, kålrot, bitar av huvudkål, hela citrusfrukter, ärtskidor och morötter.