Hoppa över till innehållet

Uppgift

Grönsakstorg

Lek att ni är på ett livligt grönsakstorg! Hinner torghandlaren ta stolen redan vid första bytet?

Gör så här

Ställ stolarna i en stor cirkel. En av er är torghandlare. De andra delas in i fyra grupper: bär, grönsaker, rotfrukter och frukter. Alla grönsaker sätter sig på stolarna. Torghandlaren i mitten av cirkeln ropar till exempel ”bär” och då byter alla bär snabbt plats sinsemellan. Under bytet försöker torghandlaren få en stol åt sig själv. Den som inte får en sittplats blir torghandlare och leken fortsätter. När ni hör ”grönsakstorg” byter alla plats samtidigt.

Tidsåtgång

15 min

Material

Stolar och utrymme att leka. Ni kan också leka utomhus genom att rita en cirkel i sanden och en egen mindre cirkel åt var och en.

Info för de vuxna

Uppgiften lämpar sig bra som en matrelaterad lek på rasten eller som uppvärmning till gymnastiklektionen. I stället för grönsaker kan man också leka mjölkhylla genom att dela in barnen i till exempel olika slags kvarg, yoghurt, surmjölk och mjölk. Man kan även välja en egen personifierad grönsak för varje barn och leken kan genomföras i ”gå, om…”-stil. Då säger torghandlaren till exempel ”gå, om du är röd”, och då byter åtminstone jordgubbarna och de röda vinbären plats. Leken ”gå, om…” lär barnen mer om de olika grönsakernas egenskaper.