Hoppa över till innehållet

Uppgift

Färga med grönsaker  

Tyg och lakan kan färgas med färggranna grönsaker eller bär. Du kan också prova på att måla papper eller tyg med växtfärgningsbad!

Gör så här

Gör ett växtfärgningsbad av grönsaker eller bär som du tycker om. Koka grönsaksbitar eller bär i en stålkastrull i rejält med vatten under några timmar. Ju färgstarkare ingredienser det finns, desto starkare blir färgen. Du kan också blötlägga grönsaker eller bär över natten, och då är det inte nödvändigt att koka upp badet. Sila löst skräp och bitar från det färdiga badet.

 

Blötlägg tyget eller garnet i varmt vatten. Dränk textilen i färgbadet. Koka textilen som ska färgas i växtfärgningsbadet åtminstone en halv timme och maximalt ett par timmar. Skölj textilen och häng den på tork.

 

Vakta noga dina textilier under färgningen så att de inte bränner fast i kastrullens botten.

 

Som färgningsämne kan du pröva till exempel följande:

– blåbär

– jordgubbar

– vinbär

– rödlök

– rödkål

– gul lök

– rödbeta

 

Tips! Naturmaterial såsom linne, ylle och bomull färgas allra bäst.

Tidsåtgång

1–3 timmar

Material

Färgande ingredienser

Vatten

En stålkastrull

Garn och tyg som kan färgas

Info för de vuxna

Växtfärgning är roligt att prova på till exempel under handarbetslektioner eller inom bildkonsten. Under kemilektionerna kan färgerna betraktas från kemins perspektiv, man kan experimentera med betmedel eller så kan man testa vad som händer med rödkålens färg i en aluminiumkastrull.