Hoppa över till innehållet

Topp  5 i hemmets och skolans matfostran

1) Var ett positivt exempel för barn och unga. Förhåll dig avslappnat och positivt till mat och ätande. Att sätta press eller locka med belöningar rekommenderas inte. Man behöver inte ”förtjäna” mat, inte ens godsaker, och man behöver inte känna sig misslyckad efter att ha ätit. Man får njuta av varje tugga.

2) Ät tillsammans i lugn och ro.  Gemensamma måltider främjar såväl välbefinnandet som känslan av samhörighet.Låt barnet delta i matlagningen hemma eller skicka tonåringen för att köpa salladsingredienserna. I en stressig vardag är ett extra par händer i köket oftast bara ett plus.

3) Lär er tillsammans genom att prova på nya smaker och rätter. Undersök med alla sinnen. Hur doftar en honungsmelon? Vilket är krispigare, isbergssallat eller grönkål? Uppmuntra till att smaka, men det är inget måste. Ett livsmedel som man lärt känna hamnar lättare i munnen än ett som man inte känner till så bra.

4) Öva tillsammans på att lägga upp lagom stora portioner samt känna igen kroppens hunger- och mättnadssignaler samt skilja dem från sug.

5) Var en förebild när det gäller en positiv kroppsbild. Tala om din egen och andras kroppar endast i positiva ordalag.

 

Matglädje till alla!

Länkar till textdelen:  ”Här kan man ta hjälp av de finländska näringsrekommendationerna samt måltidsrekommendationerna för skolan och småbarnspedagogiken.”

 

Länk hit:

https://thl.fi/fi/web/elintavat-ja-ravitsemus/ohjeet-ja-suositukset/suositukset-ja-toimenpideohjelmat