Siirry sisältöön

Tehtävä

Ruokasokko

Tunnistatko kasvikset tai perusmaut eli happaman, makean, suolaisen, karvaan (ja umamin)?

Tämä tehtävä on tarkoitettu rohkeille maistajille, jotka eivät pelkää maistella sokkona ruokia, joko tuttuja tai tuntemattomia.

Toimi näin

  • TUNNISTA KASVIKSET. Leikkaa jokaisesta kasviksesta samanmuotoinen ja -kokoinen suupala. Anna kaverille pala kerrallaan suuhun tunnistettavaksi. Lisähaastetta tehtävään saa sulkemalla myös nenän. Erottaako kaveri omenan ja päärynästä silmät ja nenä suljettuina? Tehtävän aikana voidaan pohtia, miksi tunnistaminen nenä suljettuna voi olla kovin hankalaa.

Mahdollisia ruokanäytteitä voi olla mm. omena, kiinteä päärynä, karambola, pakastemustikka, pakastepuolukka, oliivi, hunajameloni, persikka tai satokauden kasvikset, marjat ja hedelmät.

  • TUNNISTA PERUSMAUT. Tehtävä suoritetaan silmät ja nenä suljettuina. Tällöin hajuaistin kautta tulevat aromit eivät tule esille vaan ruuasta maistetaan kielen makusilmujen kautta lähinnä päämaut: hapan, makea, suolainen, karvas ja umami. Tarvittaessa voi tuotetta maistaa niin kylmänä kuin huoneenlämpöisenäkin. Muuttuvatko tuotteen maut silloin? Taulukossa muutama esimerkki mahdollisista ruuista.

Rengasta ne maut, jotka koet maistavasi näytteestä.

Kesto

Noin yksi tunti.

Mitä tarvitset

Kasviksia, pilkkomista varten pienen veitsen sekä leikkuulaudan. Tulostettavat lomakkeet perusmaku-tehtävään.

Info aikuisille

Lataa tehtävälomake tästä

Lisää tietoa maistamisesta ja perusmauista löytyy Ruokatutkan sivuilta:

Makukoulu: Maku – maistuu kielellä

Makukoulu: Haju – kutittaa nenässä